blog-logo

ANAF nu mai permite accesul procurorilor la baza sa de date

ANAF nu mai permite accesul procurorilor la baza sa de date

Procurorii nu mai au acces direct la baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a lucra în dosarele economice, informează Europa Liberă.

Pentru a obține informații despre conturile sau tranzacțiile bancare ale suspecților trebuie să facă, punctual, o cerere la ANAF pentru a primi aceste date. Astfel se pierde foarte mult timp în anchetarea dosarelor.

Mai mulți procurori au dezvăluit pentru romania.europaliberă.org că nu au acces direct la datele Fiscului, în timp ce Parchetul General susține că specialiștii financiari transferați de la ANAF la Parchetul General pot folosi o aplicație care i-ar putea ajuta, însă care este rar utilizată de procurori, pentru că nu au aflat de ea.

Potrivit art 267 din Codul de Procedură Penală (CPP), „Organele administrației de stat care dețin baze electronice de date sunt obligate să colaboreze cu procurorul sau cu instanța de judecată în vederea asigurării accesului direct al acestora la informațiile existente în bazele electronice de date, în condițiile legii”.

Alte articole:   Încă 9 hectare de pădure, plantate în comuna Dumbrăvița

Cu toate acestea, mai mulți procurori din țară, de la Parchetul General și din DNA au spus că nu au acces direct la bazele de date ale ANAF atunci când instrumentează dosarele unor suspecți de infracțiuni economice.

Promisiuni neonorate

Mai mulți procurori s-au arătat nemulțumiți de faptul că pierd foarte mult timp în cursul urmăririi penale cu adrese către Fisc și nu înțeleg cum a fost posibil ca până acum doi ani să aibă acces la bazele de date și acum nu se mai poate.

„Deși toți candidații la funcțiile de conducere în Ministerul Public și-au luat angajamentul public în cadrul interviurilor să rezolve această problemă, ea a rămas încă în aer. Munca ne este serios îngreunată și ceea ce am putea obține în timp real cu un simplu click, în realitate obținem prin întocmirea a zeci de ordonanțe. Spre exemplu, domnul Bogdan Licu, pe când era procuror general interimar, s-a lăudat că rezolva problema inclusiv la bilanțurile la care a participat. După aproape un an, se pare că pe nimeni nu interesează cu adevărat să ne sprijine să lucram mai eficient în dosarele economice”, a declarat un procuror care are în lucru astfel de cazuri pentru romania.europaliberă.org.

Experți preluați de Parchetul General

Alte articole:   O nouă acțiune de ecologizare în orașul Râșnov

Începând cu 2015, accesul la baza de date a ANAF era neîngrădit pentru procurori și experții antifraudă. Începând cu 7 noiembrie 2019, acești specialiști au fost preluați de Parchetul General.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a declarat pentru aceeași sursă, că a trecut inspectorii antifraudă de la ANAF la Parchetul General deoarece fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, începuse să interzică detașările acestora.

„ Teodorovici refuza să prelungească detașările experților antifraudă, cu riscul de a stopa anchetele aflate în derulare. Am moștenit această anomalie care obliga inspectorii ANAF să activeze doar în cadrul Ministerului Public. Am făcut un proiect de lege pe care l-am trecut prin Camera Deputaților și prin Senat, lege prin care acești specialiști au trecut la Parchetul General”, a declarat pentru sursa citată, Ana Birchall.

Odată angajați ai Parchetului, experții antifraudă și procurorii nu au mai avut acces direct la baza de date a ANAF.

Alte articole:   Câteva gânduri despre legumele primăverii, colorate și diverse

Biroul de presă al ANAF a explicat pentru Europa Liberă că din moment ce acești specialiști nu mai sunt angajații Fiscului, este normal să nu mai aibă acces la baza de date a instituției.

În replică, Parchetul General susține că, totuși, există o aplicație care ar permite accesarea informațiilor fiscale ale suspecților.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate