blog-logo

Azi începe Rabla pentru electocasnice 2020. Ce trebuie să faci pentru accesarea banilor

Azi începe Rabla pentru electocasnice 2020. Ce trebuie să faci pentru accesarea banilor

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează marţi 15 decembrie, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, Programul Rabla pentru Electrocasnice dedicat persoanelor fizice.

Începând cu ora 12.00, toţi cei interesaţi se pot înscrie în Programul Rabla pentru Electrocasnice, în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) – www.afm.ro şi la secţiunea programului: https://electrocasnice.afm.ro/ .

„Deoarece Programul a prezentat un mare interes pentru români – pot să zic că de la anunţul de lansare în dezbatere publică a ghidului nu a existat zi să nu avem solicitări telefonice şi scrise din partea publicului, am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei.

Acest buget, dublu faţă de anul 2018, va permite utilarea caselor, a cel puţin 100.000 de români, cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie care vor respecta mediul şi care vor reduce factura de plată pentru curentul electric. Îi invit pe toţi cei interesaţi să se înscrie mâine, de la ora 12.00, pe site-ul AFM, pentru a obţine voucherele electronice, întreg procesul fiind online, foarte rapid şi sigur.

Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou pe care şi-l doreşte”, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

Ce valoare au voucherele

Alte articole:   De ce merită să joci cu LottoPark România?

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel:

 • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 • 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
 • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 • 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
 • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 de lei pentru laptopuri;
 • 300 de lei pentru tablete.
Alte articole:   Brașovul, unul dintre orașele cu cei mai mulți turiști, în luna ianuarie

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, în maxim 15 zile, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

Ce trebuie să faci pentru accesarea banilor

Potrivit avocet.net, noul ghid de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice, oficializat prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 2089/2020 (și apărut în Monitorul Oficial nr. 1139, de joi), privind înlocuirea electrocasnicelor cu bani de la stat va presupune următoarele etape:

 • înscrierea online a solicitantului și primirea unui voucher electronic;
 • cumpărarea aparatului electrocasnic dorit, dintr-un magazin înscris în program, fie el fizic sau online.

Mai exact, primul pas ce trebuie făcut pentru a obține bani prin programul Rabla pentru electrocasnice este înscrierea online, ce se va putea face pe o platformă pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), informează aceeași sursă.

La înscriere, cei interesați trebuie să furnizeze o serie de informații, precum:

 • datele de identificare (nume, prenume şi adresa de domiciliu a solicitantului, CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia;
 • adresa de e-mail şi număr de telefon mobil valide;
 • declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local la data înscrierii;
 • acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informațiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații şi statistici;
 • tipul de electrocasnic care se achiziționează, precum şi declarația pe propria răspundere prin care se obligă să predea unul uzat în momentul achiziționării.
Alte articole:   Aproximativ 60 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele ore, la Brașov

După finalizarea înscrierii în aplicație, solicitarea este analizată de AFM, iar lista solitanților aprobați, adică a celor ce primesc vouchere electronice, e afișată pe site-ul autorității, aceasta conținând atât datele de identificare ale solicitanților, cât și sumele pe care le vor primi aceștia de la stat.

Din acel moment, cei care vor primi voucherele electronice vor avea la dispoziție 15 zile pentru a le folosi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
 1. GABRIELA PATRASCU 15 decembrie 2020, 12:42 PM

  cum pot accesa program rabla electrocasnice ? mi se cere o parola .nu stiu la ce se
  refera

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.