blog-logo

Coliban a scos de la sertar un alt proiect promovat de Scripcaru: reconversia platformei Rulmentul în zonă verde

Coliban a scos de la sertar un alt proiect promovat de Scripcaru: reconversia platformei Rulmentul în zonă verde

Primarul Allen Coliban a anunțat că a efectuat o vizită de lucru în teren la fosta platformă industrială Rulmentul, alături de mai mulți consilieri locali, directori din Primărie și consilieri personali din cabinet.

„Concluzia unanimă este că acest spațiu din Brașov este extrem de ofertant și că are un potențial imens de reconversie. Există deja mai multe propuneri legate de cum îl putem folosi, iar în perioada următoare vom analiza variantele de soluții și de finanțare”, a anunțat ieri edilul.

Bănuim că Allen Coliban nu vrea să blocheze un alt proiect acceptat la finanțare din fonduri europene. Mai ales că nici el, nici USR nu au obiectat în momentul în care au fost prezentate trei variante de reconversie în zona verde a fostei platforme Rulmentul, de către experții Băncii Mondiale.

Și nici au au existat discuții când a fost aprobată de către Consiliul Local Brașov varianta „cea mai verde”.

Reamintim că Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a informat Primăria Brașov la mijlocul lunii septembrie cu privire la faptul că cele două proiecte ,,Calea Verde a Municipiului Brașov – Conectarea ariilor majore de teren prin soluții de transport ecologic” și ,,Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona industrială Rulmentul” au fost selectate pentru a primi finanțare prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, Obiectivul Prioritar 2 – O Europă mai verde, cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific ”Îmbunătățirea protecției naturii și a biodiversității, a infrastructurii verzi în special în mediul urban și reducerea poluării”, pentru elaborarea documentației tehnice care va conține: studiul de fezabilitate, studii geotehnice, expertize tehnice, studii pentru obținerea acordurilor și avizelor de mediu, studii hidrologice, studii topografice, documentații cadastrale, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, după caz.

Alte articole:   Festivalul de Film şi Istorii începe, duminică, la Râșnov

Prin această finanțare, Uniunea Europeană sprijină autoritățile locale în pregătirea documentațiilor necesare pentru accesarea finanțărilor nerambursabile în exercițiul financiar al Uniunii Europene 2021-2027. Valoarea estimată pentru realizarea documentațiilor pentru cele două proiecte este de peste 3 milioane de lei.

Parcul Rulmentul este un proiect de reconversie a fostei platforme industriale Rulmentul în cel mai mare parc din Brașov, pe o suprafață de 31 de hectare. La baza acestui proiect stă un studiu realizat de Banca Mondială, care a propus 3 scenarii de reconversie a zonei, scenariul ales fiind cel care prevede cea mai mare dezvoltare de zone verzi pe acest areal.

Astfel, sunt menținute 8% dintre clădirile existente și pe 17,5 ha se amenajează parcuri și spații verzi create pe loturi. În cadrul acestui scenariu, se vor păstra doar clădirile cu valoare arhitecturală, care vor fi reconsolidate, renovate și utilizate pentru diferite tipuri de funcționalități. Se are în vedere dezvoltarea de clădiri noi pe o suprafață de 20.000 mp. Proiectul include amenajarea unui parc de distracții, a unui sat pentru activități sportive, studio de filme, muzeu, școală, grădiniță și centru expozițional.

La baza transformării fostei platforme Rulmentul în parc și zonă de agrement stau mai multe documente strategice adoptate de Consiliul Local

1. Strategia Integrată de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Brașov 2014-2023 (SIDU), Obiectivul strategic 3 – Calitate și mod de viață, Obiectivul specific 3.2 – Creșterea calității spațiului public și a fondului de locuit, Programul de dezvoltare 3.2.5 – Brownfields. Reconversia funcţională şi utilizarea terenurilor şi suprafeţelor abandonate Dealul Melcilor şi zona Rulmentul.

Alte articole:   ANAR: Restricții în alimentarea cu apă în aproape 700 de localități, din cauza secetei 

Urbanizarea accelerată din ultimii ani din Brașov, cauzată în principal de fenomenul de migrație din alte zone ale țării, a generat o explozie în domeniul construcțiilor de locuințe. Creșterea densității locuirii a generat o nevoie sporită de spațiu urban. Astfel, au fost construite cartiere rezidențiale în zonele limitrofe ale municipiului, zona Tractorul – Rulmentul fiind cea mai dinamică în acest domeniu. Dezvoltarea acestei zone, care cuprinde o suprafață de 450 ha, reprezentând aprox. 40% din suprafața orașului, reclamă asigurarea funcțiunilor necesare, între care spații verzi și locuri de joacă pentru copii, inclusiv prin reconversia zonelor abandonate de tip brown field.

2. Strategia de adaptare la schimbările climatice în Municipiul Brașov menționează lipsa spațiilor verzi și atenționează asupra faptului că aceasta amplifică efectele temperaturii ridicate în perioada verii, în special în zonele urbane dominate de situri industriale abandonate, cum este Platforma Rulmentul. De asemenea, există riscul de accentuare a insulelor de căldură urbană, ca urmare a existenței unor suprafețe extinse de situri industriale total sau parțial poluate/ abandonate (cca. 1300 ha conform PUG), cu suprafețe asfaltate/ betonate foarte întinse, care nu au fost reconvertite funcțional.

3. Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Brașov 2018-2020, Măsura 1.1.16 – Creșterea suprafeței spațiilor verzi și gestionarea celor existente.

Această măsură trebuie finalizată până în anul 2022 și are ca indicator de monitorizare 100.000 mp de suprafață amenajată de spațiu verde cu arbori. Prin realizarea ei, se estimează reducerea emisiilor de NOx cu aprox. 0,8 t şi a PM10 cu 1 t pe durata planului.

Alte articole:   Brașovul, singurul oraș care se vrea cu pretenții din România, dar nu are colectare selectivă

Scenariile propuse de Banca Mondială

Scenariul 1: sunt menținute 61% dintre clădirile existente, care vor fi reconsolidate, recondiționate și utilizate pentru diferite tipuri de funcționalități: unitate comercială, funcționalități publice (muzeu, centru expozițional, clădire administrativă, grădiniță, școală, centru medical, clădire cu uz mixt). Se vor amenaja, de asemenea, un motodrom și pe o suprafață de 13,3 ha, parcuri și spații verzi, pe loturi.

Scenariul 2: sunt menținute 36% dintre clădirile existente, care vor fi renovate, reconsolidate și folosite pentru diferite tipuri de funcționalități. În acest scenariu, se propune dezvoltarea de clădiri noi pe o suprafață de 23.500 mp și reconversia celui mai mare depozit de pe amplasament prin demolarea părții de mijloc și dezvoltarea de blocuri rezidențiale deasupra. Pe o suprafață de 14,2 ha, se amenajează parcuri și spații verzi create pe loturi.

Scenariul 3, cel care a fost aprobat de Consiliul Local: sunt menținute 8% dintre clădirile existente și pe 17,5 ha se amenajează parcuri și spații verzi create pe loturi. În cadrul acestui scenariu, se vor păstra doar clădirile cu valoare arhitecturală, care vor fi reconsolidate, renovate și utilizate pentru diferite tipuri de funcționalități. Se are în vedere dezvoltarea de clădiri noi pe o suprafață de 20.000 mp. Proiectul include amenajarea unui parc de distracții, a unui sat pentru activități sportive, studio de filme, muzeu, școală, grădiniță și centru expozițional.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.