blog-logo

Raed Arafat: Vom prelungi starea de alertă. „Sfatul ferm” pentru sărbători

Raed Arafat: Vom prelungi starea de alertă. „Sfatul ferm” pentru sărbători

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat spune că în prezent se constată o scădere a cazurilor de coronavirus în România, dar dacă acest trend va continua sau nu în perioada următoare depinde de populație.

Raed Arafat a declarat vineri seara, la Digi24, că starea de alertă se va prelungi și după data de 14 decembrie, atunci când expiră actuala atenționare și spune că exclude un lockdown total.

“Guvernul va prelungi starea de alertă în 14 decembrie și până atunci va face o nouă analiză dacă se impun sau nu noi restricții. Un lockdonwn total, la nivel național, este însă exclus. Va fi preferată în continuare carantinarea zonală. (…) Dacă luăm media pe 7 zile, vedem că există o scădere și trebuie să vedem dacă va continua, iar asta depinde de noi”, a explicat, la Digi24, Raed Arafat.

Posibilă creștere a cazurilor în ianuarie-februarie

Alte articole:   O scrisoare de dragoste pentru România și români oferită de scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown

Arafat avertizează că vine o perioadă dificilă, iar pericolul este ca în ianuarie-februarie să ne pomenim din nou cu o creștere agresivă a cazurilor.

“Dar depinde foarte mult de noi toți, pentru că vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă. Atunci e posibil să evităm o situație mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca și cifră, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie”, a arătat șeful DSU.

Noi măsuri pentru sărbători?

Întrebat dacă vor fi introduse noi restricții de sărbători, șeful DSU a precizat că deocamdată nu s-a discutat nimic despre eventuale noi restricții.

„E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măștii și anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă și probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul și cu toată lumea asupra situației epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creștem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat și nu există intenții de noi restricții”, a declarat Arafat.

Câte persoane pot participa la o petrecere acasă

Alte articole:   Tânăr atacat de o viperă în Piatra Craiului. A avut mari șanse să scape cu viață

Șeful DSU a precizat că este greu ca de sărbători să fie limitat numărul persoanelor care participă la o petrecere privată, în familie, deși în alte țări europene s-au luat astfel de măsuri, legislația din România nu permite.

 „Dacă vorbim de întâlnire privată în casa unei persoane, nu putem să o limităm. Putem să sfătuim, putem să explicăm, dar să venim să spunem cuiva, în casa lui, că n-are voie să aibă mai multe persoane, există limitări la acest aspect. (…) Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulți prieteni, mai mulți oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulți acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creștere, din nou, după sărbători”, a conchis Raed Arafat.

Alte articole:   Imaginea lui Coliban pe Facebook ne costă peste 21.000 de lei din bani publici într-o lună. Să curgă șampania...

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate