
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă emiterea de „paşapoarte de imunitate” pentru cei care s-au vindecat de Covid-19.
Pe de altă parte, analizează perspectivele folosirii unor „certificate electronice de vaccinare”, precum cele dezvoltate împreună cu Estonia, relatează joi Reuters, transmite Agerpres.ro.
Estonia şi OMS au demarat în octombrie un proiect pilot privind un certificat digital de vaccinare, „un card galben inteligent”, pentru o eventuală utilizare în urmărirea datelor medicale şi pentru consolidarea programului internaţional COVAX, lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a asigura accesul echitabil la viitoarele vaccinuri.
„Analizăm cu multă atenție posibilitatea utilizarea tehnologiei în combaterea crizei COVID-19, inclusiv modul în care putem colabora cu statele membre în vederea obținerii unui certificat electronic de vaccinare”, a spus Siddhartha Sankar Datta într-o conferință de presă.
Un alt oficial OMS, medicul Catherine Smalwood a spus că organizația nu recomandă utilizarea „paşapoartelor de imunitate” ca parte a măsurilor privind revenirea la o anumită normalitate în ceea ce priveşte călătoriile transfrontaliere.
De asemenea, Catherine Smalwooda transmis că OMS nu recomandă testele rapide pe aeroporturi, ci fiecare stat să studieze datele privind transmiterea virusului și să elaboreze ghiduri de călătorie.
Pașaport COVID pentru călătoriile cu avionul
Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni are în plan lansarea unei aplicații ce-i va ajuta pe pasagerii ce călătoresc cu avionul în contextul pandemiei de coronavirus.
International Air Transport Association (IATA), cea mai puternică organizație care reunește liniile aeriene din lume, a anunțat că dezvoltă o aplicație mobilă care le va permite călătorilor să demonstreze că nu sunt infectați cu noul coronavirus, aplicație ce va include și date despre vaccinare.
Poziția IATA vine după ce principala companie australiană de aviație, Qantas, a anunțat că nu va permite accesul la bordul avioanelor sale al pasagerilor fără vaccinul anti-COVID-19.
Foto: arhiva/com24.ro
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!