blog-logo

Interpol avertizează asupra grupărilor de crimă organizată centrate pe vaccinurile anti-COVID-19

Interpol avertizează asupra grupărilor de crimă organizată centrate pe vaccinurile anti-COVID-19

Interpolul a avertizat, miercuri, că reţele de criminalitate organizată ar putea avea ca ţintă vaccinurile pentru Covid-19 şi ar putea încerca să vândă vaccinuri false, transmite news.ro.

Agenţia internaţională de poliţie cu sediul în Franţa a anunţat că a emis o alertă globală adresată autorităţilor de aplicare a legii din cele 194 de state membre, avertizându-le să se pregătească pentru atacuri ale reţelelor de criminalitate organizate asupra vaccinurilor pentru Covid-19, atât fizice cât şi online.

”În timp ce guvernele se pregătesc să distribuie vaccinurile, organizaţiile criminale plănuiesc să se infiltreze sau să perturbe lanţurile de aprovizionare. Reţelele criminale vor avea ca ţinte şi populaţia, prin intermediul unor site-uri false sau a unor medicamente false, care ar putea reprezenta riscuri semnificative pentru sănătatea sau chiar viaţa oamenilor”, a declarat secretarul general al Interpolului, Juergen Stock.

Organizația atrage atenția că „într-un moment în care mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 se apropie de aprobare şi de o distribuire pe scară largă, va fi crucial să fie garantată securitatea lanţului de aprovizionare şi să se identifice site-urile ilegale care vând produse contrafăcute„.

Alte articole:   Amical inedit pentru Kids Tâmpa Brașov

Aceste acţiuni care vizează publicul larg „constituie un risc major pentru sănătate sau chiar pentru viaţa” victimelor acestor organizaţii sau indivizi, subliniază într-un comunicat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.

„Este esenţial ca autorităţile să fie cât mai pregătite posibil în faţa apariţiei viitoare a tuturor tipurilor de activităţi criminale legate de vaccinurile împotriva COVID-19”, a adăugat el.

De asemenea, Interpol face apel la vigilenţă din partea statelor membre în faţa riscului de circulaţie a unor teste false, a căror utilizare riscă să se intensifice odată cu preconizata reluare a deplasărilor internţionale, potrivit Agerpres.

Unitatea de criminalitate cibernetică a Interpol a identificat circa 3.000 de site-uri legate de farmacii suspectate că ar vinde medicamente şi materiale medicale contrafăcute şi ilegale.

Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte

Pentru a evita să cădem în capcana acestor escrocherii online, este important să rămânem vigilenţi şi prudenţi în faţa unor oferte care par în majoritatea timpului prea bune ca să fie adevărate„, mai atrage atenţia organizaţia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.