blog-logo

Ajutoarele promise de USR pentru HORECA Brașov, petardă electorală?

Frigul a gonit clienții de pe terase, care mai țineau în viață restaurantele

Unul dintre cele mai dezbătute subiecte în ședința de vineri a Consiliului Local Brașov a fost acordarea unor ajutoare pentru HORECA, sector economic afectat puternic de epidemia de coronavirus. La Brașov, problema este cu atât mai gravă cu cât o bună parte a populației este angrenată în acest domeniu.

La capitolul interpelări, liberalul Radu Paul a fost primul care a deschis discuțiile pe acest subiect: „Anul acesta, în 29.05.2020, au fost date doua HCL-uri: numarul 281, privind reducerea impozitului pe cladiri pentru HORECa, si numarul 282, privind o reducere de 50% a taxei zilnice pentru ocuparea temporara a locurilor publice, tot pentru ajutorul HORECA. Numarul 282 este in vigoare pana în 31.12.2020. Am rugămintea să analizați posibilitatea prelungirii efectelor acestor doua HCL-uri și în primul semestru din 2021”.

A fost urmat, tot pe același subiect, de Lucian Pătrașcu (PSD): „În ceea ce privește solicitarea sprijinului pentru sectorul HORECA, în baza OUG nr. 181/2020, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și prorogarea unor termene, s-a stabilit termenul de 2 decembrie 2020 până la care consiliile locale pot adopta hotărâri privind reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de până la 50% (subl.n.), pentru clădirile nerezidenţiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosinţă printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz și respectiv scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, după caz”, a precizat liderul de grup al consilierilor locali PSD.

Alte articole:   SPLT Brașov începe probele la instalația termică

Susținere pentru firmele afectate de epidemie a solicitat și consilierul Werner Braun (PNL), dar pentru companile care activează în domeniul automotive.

Reacția primarului Allen Coliban a fost cel puțin discutabilă. El a invitat consilierii locali la o dezbatere publică cu reprezentanții firmelor afectate de pandemie miercuri, 2 decembrie, de la ora 16.00. Numai că aceasta dată este după termenul limită stabilit prin OUG, până la care se poate o lua decizie de către forul deliberativ local. Ce sens mai au astfel de dezbateri la acel moment?

A venit rândul fostului primar George Scripcaru să intervină pe tema facilităților acordate HORECA: „În urma discuțiilor de până acum, înțeleg de la domnul primar că nu o să ințieze un astfel de demers și că lasă acest lucru la latitudinea Consiliului Local. Până la urmă, Consiliul Local stabilește nivelul de taxe, de impozite, anumite facilități. Vă propun acum, o să inițiez un poriect de hotărâre la finalul ședinței sau chiar acum, și, sigur, colegii mei din grup sigur vor fi parte din acest demers, ca, la nivelul municipiului Brașov, având în vedere faptul că există în vigoare Ordonanța 181, (…) să se acorde aceste facilități sectoarelor care sunt grav afectate de această pandemie. Dacă este să ne luăm după bune practici, haideți să ne uităm la Timișoara, s-a întâmplat acest lucru, în alte mari orașe, s-a luat aceasta decizie. Azi (vineri – n.a.), este 27, sâmbătă, duminică, 1 Decembrie, nu va mai fi timp de așa ceva. Ori până la finalul acestei ședințe, dl. Marian Voinescu (șeful Direcției de Impozite și Taxe Locale Brașov – n.a.) să prezinte un poriect de hotărâre în acest sens, să aprobăm aceste facilități, (…) dacă nu trece data de 2 decembrue și nu o să putem face acest lucru”.

Vizibil iritat de intervenția lui Scripcaru, primarul Allen Coliban, după ce a lansat acuzații de populism, a declarat la finalul ședinței de vineri că, dacă vor, consilierii locali pot lua decizia de a se convoca o ședință de îndată pe data de 1 decembrie, el neasumându-și acest rol. Păi dacă a promis sprijin pentru HORECA în campania electorală, de ce nu își asumă acest lucru?

Alte articole:   Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare. Cine are prioritate

Ce spunea în campania electorală Coliban, iar acum o dă la întors

Trebuie precizat faptul că OUG 181 din 2020 a fost aprobată în 22 octombrie. După acestă dată, reprezentanții Primăriei s-au întâlnit cu reprezentanții HORECA (amănunte AICI). Se pare că „s-au discutat vorbe”, pentru că nu s-a concretizat nimic, nu s-a făcut nicio propunere și s-a ajuns la disputa din Consiliul Local.

Fiind o chestiune cu termen limită, firesc ar fi fost ca subiectul să fie pus în discuția consilierilor, discutat și luate deciziile aferente, chiar de către conducerea Primăriei, dacă își dorește acest lucru.

Însă, primarul Allen Coliban se pare că nu a fost tocmai interesat să se ia o decizie. Ba, dimpotrivă, aruncă „pisica” luării unei hotărâri în curtea Consiliului Local…

Alte articole:   Direcția de Asistența Socială Râșnov caută voluntari

Iată ce scria Coliban în 2 august 2020 (cu mențiunea că promisiunile pentru anul în curs erau deja aprobate încă din luna mai de către vechiul Consiliul Local, la propunerea lui Scripcaru):

Persoanele interesate pot viziona desfășurarea întregii ședințe a Consiliului Local mai jos:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
  1. Citesc diverse articole despre Coliban. Nea Sebi: e vorba despre acelasi Coliban care a candidat? Ca in campanie nu prea a promis cine stie ce, mai mult cu link-urile era. Cand intrebai de ceva #concret vorbeai cu peretii. De aia zic. Daca e vorba de acelasi om atunci eu zic ca este ok omul. In campanie nici usturoi nu a mancat nici gura nu ii miroase. Ca mie nici nu imi place de el. Am inteles ca ii place natura si de aia l-am votat: sa scape copacii cu viata. In rest eu nu am pretentii de la el.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate