blog-logo

BOR le cere enoriașilor să nu accepte calendare ortodoxe de la partide

BOR le cere enoriașilor să nu accepte calendare ortodoxe de la partide

După ce un partid politic a tiparit și a oferit cetățenilor, în scop electoral, calendare bisericești, reprezentanții Patriarhiei Române precizează, printr-un comunicat oficial, că niciun calendar bisericesc autentic nu poate fi folosit ca material electoral, iar cel publicat de acest partid conține și multe erori față de cel oficial.

Patriarhia menționează că aceste calendare oferite cetățenilor ca material electoral ”conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate”.

Drept urmare, le recomandă credincioşilor ortodocşi să caute calendarele autentice numai în biserici, în mănăstiri şi în magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În comunicatul redactat, Patriarhia anunță că „Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetăţenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase”, se arată într-un comunicat publicat de basilica.ro.

Alte articole:   Campania „Fii și tu SALVATOR! Donează SÂNGE, dăruiește VIAȚĂ!", în februarie, la Brașov

BOR spune că are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe, astfel că inițiativa partidului încalcă legea.

„Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti”, transmite Patriarhia Română.

Patriarhia reaminteşte că, în perspectiva alegerilor locale şi legislative din acest an, Sfântul Sinod al BOR, pornind de la poziţiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13 – 14 februarie 1996, 23 – 25 februarie 2000, 12 – 13 februarie 2004, 5 – 7 martie 2008 şi 25 februarie 2016, „a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti”.

„Patriarhia Română recomandă credincioşilor ortodocşi să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de Sfântul Sinod al BOR”, se mai arată în comunicatul citat.

Patriarhia nu menționează numele partidului, dar în spațiul public au apărut imagini cu calendarele tipărite având sigla Pro România.

Alte articole:   CNAIR: Trafic închis pe mai multe drumuri naționale din cauza zăpezii viscolite

Potrivit Libertatea.ro, ar fi vorba despre circa 2,8 milioane de calendare tipărite la comanda PRO România. Conform sursei citate, Victor Ponta amintește că Biserica Ortodoxă are calendare pentru care cere bani, pe când cele ale formațiunii sale au fost distribuite gratuit.

Cred că este o neînțelegere din partea celor care se gândesc doar la câștigul pecuniar. BOR are calendare pe care le pune în vânzare cu simbolurile și logoul oficial. I-am întrebat pe colegii de la Pro România care au distribuit GRATUIT niște calendare care nu au formatul și nici logoul BOR”, a declarat Victor Ponta, pentru Libertatea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.