blog-logo

Vaccinul anti-COVID-19 va fi gratuit și nu va fi condiționat sau obligatoriu

Vaccinul anti-COVID-19 va fi gratuit și nu va fi condiționat sau obligatoriu

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a declarat la Digi24 că vaccinul va fi gratuit și nu va fi condiționat sau obligatoriu.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România spune că strategia de vaccinare a României este finalizată, iar acum, autoritățile așteaptă aprobarea vaccinului de către autoritățile internaționale și distribuirea acestuia pentru a putea începe imunizarea.

„România face parte dintr-un demers european și reprezintă parte egală a acestui demers, suntem pe picior de egalitate cu toate țările membre UE. Atunci când un vaccin va primi aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentelor începe distribuția simultană în toate țările care au aderat la acel contract unic încheiat de Comisia Europeană”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

El a mai arătat că, în momentul de față, România se află la finalizarea strategiei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.

„În momentul de față pot să vă spun că ne aflăm la finalizarea strategiei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure, credibile, înainte să decidă acest lucru”, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

El a explicat însă că este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populaţie, pentru ca vaccinarea să conducă la încheierea pandemiei.

Alte articole:   ANM: Vremea se răcește din nou. Prognoza pentru următoarele două săptămâni

Astfel, vaccinarea se va face în trei etape: primii vor fi angajaţii din sistemul sanitar, apoi cei instituțiile de asistenţă socială, după care urmează populația generală.

Cum se face vaccinarea efectivă

Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie și vor fi stocate în condiții speciale, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Medicul a declarat la Digi24 că este vorba despre cel puțin 2,4 milioane de doze de vaccin și tot atâtea de la Pfizer, și a precizat că sunt suficiente pentru a vaccina personalul medical și pentru a începe vaccinarea și la categoriile vulnerabile și angajații din domeniile esențiale.

Alte articole:   Educație Juridică Brașov - CCR a decis cum se stabileste alcoolemia la un şofer

Gheorghiță a mai spus că vaccinarea se va face pe baza unor programări dat fiind că vaccinurile rezistă doar 4-5 zile după ce sunt scoase din congelatoarele speciale, astfel încât să fie irosite cât ma puține doze. Va exista o evidență centralizată a programărilor.

„Centrele de vaccinare for fi organizate la nivelul spitalelor, pentru personalul medical, și vor fi înființate centre de vaccinare fixe și mobile, pentru a ajunge și în zonele rurale și la persoanele cu dizabilități”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

El a spus că vaccinul se face în două doze, la interval de câteva săptămâni.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai declarat că va exista și o campanie de informare privind vaccinul.

Alte articole:   10 proiecte înscrise la Bikeathon Țara Făgărașului 2021

Preşedintele Klaus Iohannis, are, astăzi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne, pentru a clarifica toate aspectele care ţin de campania de vaccinare anti-COVID în România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate