blog-logo

Lecție de demagogie à la Coliban: cum să promiți spital de 1500 de paturi și să faci „cacealmaua” promisă de Scripcaru

Lecție de demagogie à la Coliban: cum să promiți spital de 1500 de paturi și să faci „cacealmaua” promisă de Scripcaru

Nu este un secret faptul că, în campania electorală, politicienii ne promit luna de pe cer. De ce ar face excepție de la regulă Allen Coliban (USR PLUS)? Caz de studiu, construirea noului spital regional la Brașov.

Ideea construirii unui nou spital la Brașov aparține Asociației Noul Spital al Brașovului, organizație neguvernamentală și apolitică, prezidată de medicul Dan Grigorescu. Ace(a)sta a dus o luptă pe metereze pentru a impune factorilor decizionali administrativi și politici necesitatea unei astfel de investiții. După ani de zile, au reușit să urnescă mașinăria birocratică.

Unde să fie construit?

Prima problemă a fost identificarea unui teren suficient de mare, care să corespundă unui asemenea obiectiv. S-a vorbit, la acea vreme, și despre terenul fostului stadion municipal. Era prea mic. Administrația Scripcaru (PNL) a avansat, până la urmă, un amplasament în Bartolomeu, în apropierea Institutului de Cercetare și Dezvoltare a Cartofului și Sfeclei de Zahăr. Dar nici acesta nu era suficient.

Soluția a fost alipirea unei suprafețe din proximitate, care aparținea Institutului. Prefectul de la acea vreme, Marian Rasaliu – susținut de PSD, a chemat parlamentarii tuturor partidelor și le-a cerut să facă lobby în forul Legislativ proiectul prin care acest teren să fie transferat în proprietatea municipalității în vederea construirii unui spital regional.

Lupta senatorilor: Florin Orțan vrea spital „regional”, Coliban contraatacă să se blocheze formularea

În Parlament, în noiembrie 2017, au fost toate bune și frumoase pentru transferul terenului. Dar disputele politice abia începeau. Florin Orțan (PSD) a solicitat introducerea în textul Hotărârii de Guvern a termenului de „regional”, care ar permite obținerea mai facilă de finanțări.

Imediat a fost contrat de Coliban, senator USR la acea dată, pe motiv că înlocuirea sintagmei de „spital clinic“ cu „spital regional” restrânge substanţial posibilităţile de finanţare a proiectului. Declarația pe larg a lui Coliban, în articolul de mai jos:

Până la urmă, cu ministrul Sănătății de atunci, Sorina Pintea, s-a făcut un grup de lucru cu reprezentanții Ministerului, Primăriei și BERD, care a acceptat să acorde consultatnță gratuită pentru întocmirea proiectului noului spital regional al Brașovului, care va avea în areal și județele Covasna și Harghita.

Specialiștii s-au pus pe treabă și, după ce au studiat cazuistica, incidența bolilor din areal, au venit cu o soluție de 849 de paturi. S-a făcut și un proiect, iar discuțiile avansaseră pentru a se trece la următorul pas, în vedere finanțării.

Coliban înainte de alegeri: Haide să oprim cacealmaua Spitalului Regional de 800 de paturi lansată de primarul Scripcaru

În data de 2 septembrie, cu câteva zile înaintea votului pentru funcția de primar, Coliban promite spital cu 1.500 de paturi. Nu vorbește la această dată nimic despre intenția de a se consulta cu specaliștii pentru a vedea dacă acea capacitatea anunțată de Scripcru și experții angajați de BERD.

Iată ce patetic mințea Coliban – USR, înainte de alegeri: „Avem nevoie de un spital cu 1500 de paturi la Brașov. Promisiunile goale nu salvează vieți. Cârpelile și lucrurile făcute pe genunchi nu salvează vieți. Titulaturile pompoase nu salvează vieți. Un Spital Nou, cu minim 1500 de paturi, multidisciplinar, nu cu pavilioane împrăștiate prin tot orașul, ar salva multe vieți. Alătură-te și tu echipei de medici, asistente și brașoveni care au validat deja proiectul propus de Asociația Noul Spital al Brașovului. Suntem peste 4000, deja (cei peste 4.000 existau înainte să vină Coliban și să confiște proiectul, ca imagine – n.a.). Haide să oprim cacealmaua spitalului Regional de 800 de paturi lansată de primarul Scripcaru. Dacă acum nu luăm atitudine, Brașovul nu avea nici peste 20 de ani un spital care să acopere nevoile reale ale brașovenilor. Cangrena sistemului de sănătate nu se tratează cu promisiuni.

Dacă nu își bagă dracul coada, o face politicul

După alegeri, în 28 septembrie, Coliban a spus că nu se mișcă nimic în privința spitalului până nu discută cu experții BERD în privința capacității acestuia.

Problema este că, în contextul pandemiei de coronavirus, au apărut soluții de finanțare nerambursabilă din fonduri europene. Iar blocajul colibanian nu era cea mai fericită poziție, mai ales că nu prea am auzit/văzut argumente ale specialistului primar pentru a adopta o astfel de poziție.

Riscul de a se pierde finanțarea, l-a scos din sărite și pe colegul de alianță politică post electorală, Adrian Veștea (PNL).

Concluzie Coliban. Prima fază facem „cacelmaua” spitalului administrației Scripcaru. Faza a doua, „o să vedem

În data de 18 noiembrie, după trei săptămâni în care Allen Coliban a făcut balet pe tema capacității noului spital, vine și ne liniștește că se face sigur un spital, cel de 849 de paturi.

Cred (la această oră ar trebui să nu mai vorbim despre ce crede cineva, fie el și primar, ci să fie foarte clară direcția în care mergem. Ce ne facem dacă mâine crede altceva? Că în campanie nu credea, era convins că trebuie 1.500 de paturi – n.r.) că în cazul proiectului noului spital vom avea o abordare in doua faze: in prima etapa sa implementam proiectul asa cum este el acum, pentru ca trebuie sa obtinem banii europeni. Apoi, in a doua faza, va trebui sa vedem cum il extindem. Terenul alocat acestei unitati pare a fi unul generos, dar noi va trebui sa vedem cum vom putea sa concentram pe aceasta suprafata toate paturile dispersate acum in Brasov”, a declarat Allen Coliban.

După cum se vede, pentru diferență ni se dau asigurări profesioniste așa cum le poate face doar un politician mincinos: „va trebui să vedem”. Păi nu era bine să fi văzut soluții înainte de campania electorală, când curgeau minciunile electorale? Reamintim: vorbim despre același politician care ne spunea în campanie că „Promisiunile goale nu salvează vieți”. Același politician care nu era de acord cu termenul de regional , pentru că se restrâng substanţial posibilităţile de finanţare a proiectului, finanțări despre care a dovedit cu vârf și îndesat că habar nu are și că o „să vedem”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate