blog-logo

Taxă pe ambalaje: Garanţie de 50 bani pentru fiecare sticlă şi PET

Taxă pe ambalaje: Garanţie de 50 bani pentru fiecare sticlă şi PET

De anul viitor vom plăti o garanție, atunci când cumpărăm băutură în ambalaje de sticlă, metal sau plastic.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind instituirea unui sistem garanţie-returnare, care prevede că de anul viitor fiecare român va plăti 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpără, cu un volum de până la 3 litri.

Sticlele reutilizabile de apă, bere şi suc, dar și PET-urile și dozele de aluminiu vor putea fi returnate în magazine de la anul, pentru reciclare. Sistemul garanției ar urma să fie extins.

Practic, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare.

Alte articole:   Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu peste 20%, în primele luni ale anului

După ce ați golit și ați spălat sticla o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Hotărârea Ministerului Mediului este în dezbatere publică şi trebuie să intre în vigoare cel târziu pe 1 ianuarie 2021, iar magazinele au la dispoziţie un an să implementeze sistemul.

“Este important ca micile magazine să participe la acest sistem, pentru că aproximativ 70% din comerțul din România  se face în mici magazine. Magazinele vor avea obligația să primească de la populație orice ambalaj de băutură. Ele vor fi recompensate de către adminsitratorul de sistem, li se vor deconta cheltuielile legate de preluarea ambalajelor, fie ca vorbim de amortizarea unor echipamente, fie ca vorbim de cheltuieli pe care le au cu angajații, cu spațiile de depozitare, magazinele vor participa în acest proces și vor fi recompensate pentru fiecare recipient pe care îl vor primi înapoi.

Vor exista două mari categorii, respectiv magazine care vor alege să automatizeze acest proces, cu echipamente automate de colectare, la fel cum alte magazine vor decide să facă asta manula cu angajații care pur și simplu vor prelua și aceste ambalaje. Avem termen până în aprilie 2022 să facem sistemul să funcţioneze”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Alte articole:   Brașovul, unul dintre orașele cu cei mai mulți turiști, în luna ianuarie

Ministerul Mediului speră că la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, țara noastră va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.