blog-logo

Un jandarm zelos a amendat o firmă cu o zi înainte de intrarea în vigoare a scenariului roșu

Un jandarm zelos a amendat o firmă cu o zi înainte de intrarea în vigoare a scenariului roșu

Reprezentanții unei firme din Brașov, cu punct de lucru în Sinaia, ne-a contactat după ce a fost amendată de către un jandarm montan din stațiunea prahoveană, pe motiv că nu ar respecta prevederile în vigoare referitoare la măsurile de protecție și combatere a răspândirii coronavirului.

Iată comunicatul de presă al jandarmilor: În data de 17.11.2020 (subl.n.), jandarmii prahoveni aflându-se în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu au identificat în orașul Sinaia o societate având ca obiect de activitate activități de jocuri de noroc și pariuri, care nu respecta măsurile de prevenire a răspândirii COVID 19 fiind deschisă publicului, deși prin HG 967 din 2020 activitatea unor astfel de operatori economici este suspendată până în data de 13.11.2020. Societatea a fost sancționată cu amendă în cuantum de 2000 de lei conform art. 66, lit. c din Legea nr. 55 din 15.05.2020”.

Temeiul legal la care se face referire, HG 967, de fapt are în vedere prelungirea stării de urgență dată prin alte hotărâri, precedenta fiind HG 856/2020. Firma a fost amendată în condițiile art. 6 alin 1 (cu modificări și completări ulterioare) ce prevede că operatorii economici care desfășoară activitatea de comerț/prestări servicii se vor desfășura activitatea între 5:00-21:00.

Însă, vorbim despre o firmă de jocuri de noroc. „Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”, a decis Consiliul Național pentru Situații de Urgență. Chestiune confirmată și de către prefecura Prahova, prn HCJSU 78/16.11.2020.

Alte articole:   Încă două zile libere, în ianuarie, pentru români

Sinaia și Azuga au depățit incidența cumulată de 3 la mie, motiv pentru care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca de miercuri, 18 noiembrie (subl.n.), acesta să intre în scenariul roșu, pentru următoarele 14 zile. Adică, cu o zi după ce firma brașoveană a fost amendată.

În acest interval, „purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise, organizarea de spectacole, festivaluri sau alte evenimente culturale este interzisă, iar activitatea restaurantelor în interior, a cafenelelor, şi a sălilor de jocuri este interzisă”.

Firma amendată reclamă o serie de abuzuri

Alte articole:   ANSVSA: Amenzi de peste 1,1 milioane de lei, date în noiembrie

Reprezentanții firmei au declarat pentru newsbv.ro că au fost o serie de abuzuri, motiv pentru care vor contesta în instanță amenda primită. Iată, succint, care sunt acestea:

  • – HG 967 care prevede prelungirea stării de ugență face trimitere la Hotărârea 856/2020, respectiv noi fiind sacționați în condițiile art. 6 alin 1 (cu modificări și completări ulterioare) ce prevede că operatorii economici care desfășoară activitatea de comerț/prestări servicii se vor desfășura activitatea între 5:00-21:00. Activitatea de jocuri de noroc (CAEN 9200) nu este o prestare de servicii. Conform codurilor CAEN noi nu desfășurăm activitate de prestări servicii, acestă clasă fiid una specială. Pe lângâ acest aspect conform OUG 77 din 2009 activitate de jocuri de noroc constă în Organizare și Exploatarea activitații de jocuri de noroc nicidecum prestări de servicii sau comerț.
  • – În speța de la Sinaia agentul constator a abuzat de funcția sa efectuând un control neoficial. Astfel nu s-o notat în Registru Unic de Control (fapt ce se încalcă de agentul constator prin Legea nr. 252/2003 art. 2(1).)
  • – Nu a adus la cunoștința societății prevederile legale ce le încălcăm și nici nu a comunicat o invitație în acest sens conform Legii 108/2009.
  • – Nu am avut dreptul de a scrie obiecțiuni în procesul-verbal de sacționare care nici nu a fost comunicat societății noastre, dar a fost trimis presei.
  • – A ignorat totalmente Hotârârea Comitetului Județean de Urgență Prahova nr 78 din data de 16.11.2020 ce prevede că începând cu data de 18.11.2020 activitățile operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc își suspendă activitatea. Nu începând din data de 17.11.2020.
Alte articole:   FOTO Ninsoare ca în povești în Poiana Brașov

„Am contactat telefonic pe șeful IJJ Prahova, dl. Coman Liviu, dar a zis că nu se poate pronunța peste agentul constator, deoarece nu știe cum a fost totul la fața locului, știind de la noi că nu s-o notat în Registrul Unic de Control și știind că nu a semnat nici un proces-verbal nici un reprezentant al societații noastre”, au mai precizat reprezentanți firmei pentru newsbv.ro.

Rămâne ca instanța să lămurească cum s-au desfășurat lucrurile și dacă a fost sau nu un exces de zel din partea jandarmului care a efectuat controlul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Foto: IJJ Prahova

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate