blog-logo

Top locuri de vizitat în Brașov

Brașovul este poarta de intrare în Transilvania și probabil cel mai renumit oraș turistic din România. Dacă te întrebi de ce să vizitezi acest burg medieval, ce este de făcut acolo, care sunt principalele atracții, atunci ghidul de față îți va fi de mare ajutor. 

Brașovul oferă de toate: de la zone turistice, muzee, evenimente culturale, până la cafenele cochete, zone de agrement și locuri pentru distracție cum ar fi Fortuna pariuri. Planifică-ți vizita în Brașov și bucură-te de un weekend plin de surprize. Iată ce poți vizita!

Piața Sfatului

Piața Sfatului este inima centrului istoric medieval al Brașovului. Un loc dedicat pentru comerț și târguri la mijlocul secolului al XIV-lea, acest spațiu amplu este acum loc de promenadă și relaxare pentru localnici și turiști. 

Piața este împrejmuită de fațadele colorate ale caselor aparținând odinioară breslelor orașului, precum și de monumente istorice precum Biserica Neagră și Catedrala Ortodoxă.

Spre bucuria turiștilor, multe dintre case sunt acum restaurante și cafenele care oferă o priveliște fermecătoare asupra zonei centrale a orașului.

Din acest motiv piața nu dă indicii despre trecutul său întunecat din perioada în care a fost loc al proceselor și execuțiilor publice în Evul Mediu. În anii guvernării comuniste, Piața Sfatului a fost folosită ca parcare pentru a descuraja locuitorii orașului să se adune și să socializeze.

Biserica Neagră

Biserica Neagră se află în imediata apropiere a Pieței Sfatului și este cea mai mare biserică gotică din Europa de Est. Considerată a fi una dintre cele mai mari lucrări de arhitectură gotică, Biserica a fost construită de comunitatea germană a Brașovului în secolul al XV-lea. În secolul al XVI-lea, serviciile luterane au luat locul celor catolice, un schimb care a rezistat până în prezent. De altfel, în fața bisericii se găsește o impunătoare statuie a lui Johannes Honter, umanistul săsesc transilvănean care a adus luteranismul în regiune.

O drumeție pe Tâmpa

Înălțându-se peste sudul orașului vechi, la o înălțime de 960, muntele Tâmpa, este o adevărată emblemă a peisajului din Brașov.

Turiștii dornici vor putea să cucerească acest vârf de calcar acoperit de pădure, apărat cândva de o cetate teutonica din secolul al XIII-lea și cu vederi îndepărtate asupra regiunii.

Drumul Cavalerilor, cel mai vechi dintre numeroasele trasee către vârf, se întinde pe lângă vechile ziduri prăbușite ale cetății.

Zona este considerată rezervație naturală, oferind un habitat pentru lupii cenușii, vulturii aurii, urșii bruni și râșii eurasiatici.

Iar dacă pârtiile par prea dificil de urcat, există posibilitatea de a opta pentru telecabina care se deplasează spre vârf în trei minute. O excursie care nu trebuie ratată!

Bastionul Țesătorilor

Sub Muntele Tâmpa,  în partea de sud a Orașului Vechi, se află cea mai bine păstrată rămășiță din vechile fortificații ale Brașovului.

În anii 1500, breslele orașului erau responsabile de apărarea orașului, iar acest bastion era în mâinile țesătorilor, ținând la distanță atacatorii și oferind în același timp țesătorilor un loc bun pentru a-și păstra marfa.

Cea mai veche construcție datează din anii 1420 și un etaj suplimentar care a fost adăugat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea.

Strada Sforii

Strada Sforii, situată nu departe de Poarta Șchei, este una dintre cele mai înguste străzi din Europa. Cu siguranță o vei recunoaște, nu este turist care să nu fi făcut măcar o poză în această zonă. 

Având o lățime de doar 111 centimetri, acest pasaj de 80 de metri lungime datează din anii 1600 și este conservat în starea lui originală. E important de știut că Strada Sforii nu a fost concepută inițial pentru uz zilnic, ci era doar o cale de acces  pentru pompierii din Orașul Vechi.

Strada Republicii

Plecând în diagonală din Piața Sfatului vei ajunge pe strada principală a Brașovului, care este acum complet pietonală.

În ultimul deceniu, Strada Republicii a primit un aspect nou, aproape toate fațadele de la începutul secolului au fost restaurate. Pe măsură ce înaintezi, vei putea observa pasaje care duc spre curți frumoase, curți care ascund și ele frumuseți arhitecturale.

Vara, există o linie aproape neîntreruptă de terase de baruri și restaurante, așa că nu există nicio scuză pentru a nu zăbovi câteva minute și a privi mulțimea.

Prima Școală Românească

În cartierul Șchei aflat la periferia sud-vestică a Brașovului, se află un monument cu o valoare reală pentru cultura română.

Aici, în incinta bisericii Sf. Nicolae construită în secolul al XVI-lea se află prima școală în care s-au predat cursuri în limba română. Acestea au avut loc pentru prima dată în 1583, iar școala a fost folosită până în 1941, înainte de a deveni muzeu.

La acest moment școala găzduiește nu mai puțin de 4.000 de cărți și 30.000 de documente istorice, între care are și prima tipografie din România.

Îndrumați de un ghid, turiștii pot admira prima biblie românească, precum și volume din primele ediții de cărți tipărite în limba română. Cel mai vechi document dintre toate este un manuscris datând din secolul al XI-lea.

Sinagoga

În Brașov există o comunitate evreiască încă din anul 1807, când primilor evrei li s-a permis să se stabilească în oraș. La începutul celui de-al doilea război mondial, comunitatea a crescut la peste 4.000, iar la momentul de față comunitatea numără doar 230 de persoane. Deși a fost victima dictaturii lui Ion Antonescu în cel de-al doilea război mondial, sinagoga Neolog a rezistat de-a lungul timpului. Cu un design neomaur și neobizantin, clădirea este o dovadă a vitalității populației evreiești din Brașov, motiv pentru care merită să o vizitezi.

Distribuie dacă îți place!
  1. Foarte interesant scris și plăcut de citit.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.