blog-logo

Despre modă și feminitate

Despre modă și feminitate

Am stat un pic deoparte fără să scriu, căci m-am bucurat de o săptămână de informații de ultimă oră asupra bolilor infecțioase la copii. Stând zi lumină, online, m-am detașat un strop de știrile de prin presa de la noi.

Am ascultat mari lectori din întreaga lume vorbind despre celelalte boli infecțioase numeroase dealtfel ale copiilor, nu numai despre COVID-19 dar și despre malnutriție, despre copiii care mor în număr mare în lume datorită bolilor prevenibile prin vaccinare, acum în anul 2020.

Îngrijorarea tuturora este că, suntem atât de prinși de vârtejul COVID-19, încât nu ne mai gândim la restul bolilor. Nu ne mai gândim la vaccinare, la prevenție, dar voi scrie separat despre aceste subiecte.

Stând aproape numai online am avut ocazia, iar aici numeroșii detractori vor avea ocazia să comenteze că nu am fost atentă, nu m-a interesat cu adevărat Conferința, să observ că noi femeile, avem tendința să nu mai dăm atâta atenție felului în care arătăm, fiind online.

M-a întristat și îngrijorat această constatare cu atât mai mult cu cât în mediul online se poate vedea cu ușurință cultura țării de unde venim.
Meridionalele și Estul Europei chiar și în mediul online era aranjată și cochetă, atentă la mesajul pe care îl transmit hainele, machiajul și accesoriile.

Aproape toate colegele mele, cu origini estice și latine, erau îmbrăcate atât cât se putea vedea, în culori luminoase, sau aveau eșarfe colorate care transmiteau un mesaj pozitiv, într-o lume împovorată de griji. De cealaltă parte nordicele și anglo-saxonele erau ele însele, mai puțin atente la exteriorul lor, extrem de profesioniste însă și ele. Am fost și vom fi profund diferite, deși ne străduim să ne globalizăm.

Alte articole:   Cod galben de ninsori și vânt în județul Brașov, până miercuri seara

Nu cred că profesionalismul, exclude moda, machiajul sau accesoriile de orice fel ar fi ele. Așa că m-am hotărât să scriu despre feminitate.

Cea mai mare pandemie, pe care din punct de vedere istoric a cunoscut-o lumea, a fost cea a ciumei bubonice care s-a întins pe aproape 200 de ani. Aceea pandemie a determinat, din câte știm noi, aproximativ 200 milioane de decese, număr imens pentru aceea perioadă.

Cu toate acestea, dacă ne uităm în tablourile vremii, vedem că femeile de atunci erau îngrijite, frumos îmbrăcate, chiar și cele mai sărace. Și aș sublinia aici că, pe atunci, femeile nu aveau voie să studieze ci doar să muncească pentru familiile lor. Veți spune că așa erau timpurile și că ele s-au schimbat.

Sunt perfect de acord, de atunci și până acum, am ajuns să avem drepturi egale cu bărbații noștri cel puțin scriptic, dar mai ales ne-am câștigat dreptul de a fi hulite și jignite, dacă nu respectăm normele sau cutumele nescrise ale societății în care trăim.

Moda a reprezentat mereu pentru femei o modalitate de evadare din cotidian. Culorile alături de bijuterii, fie ele de aur sau doar gablonțuri, sunt un mod de a transmite feminitatea noastră. E vreme de pandemie, dar nu este o vreme egală cu a fi neglijente cu noi înșine. Suntem o cultură în care, ca femei, am fost învățate să fim atente la noi, la cum asortăm sau purtăm hainele. Nu cred că trebuie să renunțăm să fim cochete, acum că este pandemie, căci feminitatea și delicatețea ne face bine nouă tuturora, inclusiv la psihic.

Alte articole:   SONDAJ: PSD se menține la 40%, PNL scade la 17%, USR la 11%, iar AUR crește la 15%

Sănătatea este definită inclusiv ca sănătate psihică. M-am simțit mândră stând la Congres nu numai că Estul era aproape la același nivel științific cu Vestul, dar mai ales că femeile, oameni de știință din Est și partea latină a Europei și a lumii își purtau cu extremă eleganță, feminitatea.

Vă încurajez să rămâneți femei să fiți frumoase indiferent de vârsta pe care o aveți, să vă purtați cu aceiași eleganță și decență și hainele și machiajul. Nu e o rușine că trecem printr-o pandemie, nu e vina noastră, pur și simplu așa se întâmplă, uneori în cursul Istoriei.

Aș vrea să vă încurajez să citiți cât de mult înseamnă culorile și frumosul din viața noastră și de ce nu, uneori când suntem doborâte de griji, de muncă și de stress, ar trebui să purtăm un ruj roșu chiar și în casă. Cred că între a sta legate de televizor și de știrile negative merită poate mai mult să ne bucurăm de o carte, o revistă, un machiaj și de ce nu de o sesiune de cumpărături pentru noi.

Alte articole:   Majoritatea elevilor din județul Brașov sunt testați de COVID-19 acasă, de către părinți

În vremea celui de al Doilea Război Mondial, după cucerirea Parisului, soldații americani au stat la coadă pe Rue de Cambon să cumpere parfum Chanel no.5 și rujul roșu Chanel.

Deci, chiar și atunci femeile doreau să fie frumoase, deși trecuse peste ele un război. Femeile au luptat alături de bărbați în toate războaiele lumii, au fost alături de ei în vreme de pandemie, au dus în liniște și cu demnitate povara unei familii atunci când au fost lăsate singure în vremuri de restriște. Și mereu au știut să se regăsească pe ele și feminitatea lor, chiar în lucrurii mărunte, batiste, eșarfe, panglici colorate.

Prin modul cum ne purtăm noi față de noi, suntem un exemplu pentru copiii noștri. Nu voi înceta să scriu și să spun pandemia va trece, dar noi trebuie să rămânem întrege la minte și la suflet, sănătoase și liniștite.

Așa că să rămâneți mereu frumoase nu vă sfiiți să arătați așa cum va este sufletul, adică frumos.

  • Conf. Dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1,spitalul Clinic pentru Copii Brașov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate