blog-logo

Rafila: Vaccinul anti-COVID rezistă doar 17 zile. Nu poate fi făcut la medicul de familie, va fi nevoie de centre speciale

Rafila: Vaccinul anti-COVID rezistă doar 17 zile. Nu poate fi făcut la medicul de familie, va fi nevoie de centre speciale

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a declarat la Digi24 că vaccinul anti-COVID rezistă doar 17 zile din momentul producției și până la administrarea acestuia și că România va trebui să creeze centre speciale de vaccinare, pentru că medicii de familie nu îl vor putea administra.

Rafila spune că vaccinul anti-COVID va necesita o logistică extraordinară, deoarece trebuie transportat și păstrat în condiții foarte stricte, în condițiile în care de la producere până la administrare nu pot trece mai mult de 17 zile.

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe domnul Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a spus Rafila la Digi24.

Medicul a mai adăugat că vaccinul anti-Covid trebuie ținut la minus 80 de grade și administrat în 7 zile.

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare. Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a mai adăugat Rafila.

Reprezentantul României la OMS mai spune că ar trebui să catagrafieze populația care trebuie să fie vaccinată imediat și să se stabilească zonele de organizare a centrelor de vaccinare.

Alte articole:   Amical inedit pentru Kids Tâmpa Brașov

În Satele Unite s-a discutat, este cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării probabil de după al doilea război mondial, iar costurile în SUA sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de dolari. Așa că dl ministru ar trebui să catagrafieze populația care trebuie să fie vaccinată imediat și să stabilească zonele de organizare a centrelor de vaccinare, circuitul logistic și mai ales personalul care va organiza acest lucru, pentru că fără personal toate aceste lucruri n-au niciun fel de sens”, a mai spus Rafila.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.