blog-logo

Primarul din Bunești, incompatibil

Primarul din Bunești, incompatibil

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv, în 21 octombrie 2020, recursul intentat de primarul comunei Bunești, Mircea Pălășan, împotriva unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) din 1 martie 2017, prin care era declarat incompatibil.

Conform Codului Administrativ, în urma acestei decizii definitive, mandatul primarului va înceta și vor fi organizate noi alegeri pentru funcția de primar.

Mircea Pălășan a fost susținut de Partidului Național Liberal (PNL) și reales la alegerile locale din 27 septembrie 2020.

Potrivit comunicatului ANI din Martie 2017, Pălășan a fost găsit în conflict de interese administrativ în timpul mandatului de primar 2012-2016, în trei cauze separate, două dintre ele implicând fonduri ale Uniunii Europene:

  • – Mircea Pălășan a întocmit și semnat proiectele a două hotărâri ale Consiliului Local Bunești cu privire la realizarea, respectiv aprobarea PUZ pentru imobilul proprietatea sa.
  • – Totodată, acesta a semnat avizul favorabil și avizele de oportunitate cu privire la elaborarea PUZ pentru același imobil, documente în baza cărora a fost eliberat certificatul de urbanism de către Consiliul Județean Brașov. Ulterior aceste documente au stat la baza eliberării autorizației de construire a unei pensiuni agroturistice cu finanțare din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurară (FEADR).
  • – În cea de-a treia cauză, Mircea Pălășan a întocmit și semnat proiectul hotărârii Consiliului Local privind atribuirea directă a pășunilor comunale pe o durată de 10 ani, în favoarea sa personal și a fiicei sale, printre alții. În urma acestei atribuiri, Mircea Pălășan și fiica sa au încasat subvenții pentru agricultură prin intermediul Agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Alte articole:   Lucian Bode: Am putea renunța la mască pe plajă sau în vârful muntelui

Conform OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, în urma acestei decizii definitive, în termen de 10 zile, secretarul general al Primăriei Bunești trebuie să transmită către Prefectură un referat pe baza căruia prefectul constată încetarea mandatului primarului.

Tot conform prevederlor legale, Guvernul ar trebui să stabilească data organizării noilor alegeri pentru funcția de primar în termen de maxim 90 de zile de la definitivarea ordinului prefectului. Dar, au fost numeroase cazuri în județul Brașov în care acest termen nu a fost respectat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate