blog-logo

Măștile fashion nu protejează împotriva COVID-19!

Măștile fashion nu protejează împotriva COVID-19!

Asociația Pro Consumatori (APC) avertizează că una din 5 măști folosite de români în faţa răspândirii virusului SARS-Cov-2 este mască fashion, și atrage atenția că aceasta nu protejează contra infectării cu noul coronavirus.

Măștile fashion nu protejează împotriva transmiterii noului tip de coronavirus, avertizează Asociația Pro Consumatori, care solicită Ministerului Sănătății să dispună de îndată testarea măștilor comercializate în România.

APC atrage atenţia Ministerului Sănătăţii că în România se vând măşti de protecţie care induc în eroare consumatorii în privinţa protecţiei asigurate de aceste produse împotriva SARS-CoV-2.

″În actualul context sanitar de creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, fapt care a determinat impunerea purtării măştii de protecţie în Bucureşti şi alte oraşe mari ale ţării, şi în spaţiile deschise, APC solicită instituţiilor statului român cu atribuţii pe zona supravegherii pieţei să verifice măştile de protecţie respiratorie atât din punct de vedere al etichetării, cât şi din punct de vedere al îndeplinirii parametrilor asumaţi de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv”, precizează asociaţia într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

În privința măștilor fashion, organizația atrage atenția asupra mai multor aspecte:

  • sunt lavabile, reutilizabile și ajustabile
  • nu oferă protecție împotriva bacteriilor și virusurilor
  • oferă protecție doar împotriva inhalării prafului, polenului și stropirii cu picături mari de salivă
  • nu protejează împotriva Covid-19
  • nu sunt sterile, – nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 14683:2019
  • nu sunt echipamente individuale de protecție, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 149:2009.
Alte articole:   Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile se pot vaccina în etapa a II-a, fără programare

În ceea ce privește măștile de protecție respiratorie împotriva SARS-CoV-2, APC recomandă consumatorilor să folosească în această perioadă fie măști faciale de uz medical, fie semi-măști filtrante împotriva particulelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate