blog-logo

Nunta tradiţională transilvăneană, în premieră, la Festivalul Național de Obiceiuri Tradiționale ,,CUNUNA’’

Nunta tradiţională transilvăneană, în premieră, la Festivalul Național de Obiceiuri Tradiționale ,,CUNUNA’’

În premieră, Ansamblul Folcloric Studențesc Junii Brașovului va reconstitui, nunta tradiţională transilvăneană la cea de-a V-a ediție a Festivalului Național de Obiceiuri Tradiționale „CUNUNA”, eveniment susținut de NewsBv.ro.

Obiceiurile tradiționale vor fi puse în scenă la Centrul Cultural Reduta, duminică, 18 octombrie 2020, începând cu ora 15:00.

Inițiat în anul 2016, festivalul își propune să contribuie la conservarea, promovarea și valorificarea obiceiurilor tradiționale din diferite zone etnofolclorice ale țării noastre.

Astfel, pe parcursul primelor patru ediții, brașovenii au putut urmări de la obiceiul pastoral al aromânilor din Dobrogea și nunta de pe Valea Someșului, până la obiceiuri ale minorităților etnice din România.

„În premieră, Ansamblul Folcloric Studențesc Junii Brașovului va reconstitui pe scenă, nunta tradiţională transilvăneană, iar Plaiurile Dumbrăviţei şi Măgura din Codlea vor prezenta Plugarul şi Cununa secerătorilor, două obiceiuri tradiţionale cu caracter agrar din judeţul nostru.

Botejunea – obiceiul de botez din satele de pe Valea Izei va fi transpus scenic de Ansamblul de femei din Dragomirești, județul Maramureș, ce nu vor veni singure, ci însoțite de tânăra solistă de muzică populară, Oana Font.

Din Maramureșul istoric, vom ajunge în sudul țării, împreună cu Ansamblul Profesionist de Cântece și Dansuri Burnasul al CJCPCT Teleorman care va reconstitui obiceiul de nuntă din zona etnofolclorică Vlaşca-Teleorman”, a declarat Adrian Văluşescu, manager interimar Centrul Cultural Reduta.

În program:

Alte articole:   HoReCa are nevoie de un suport de 350 de milioane de euro

Obiceiul de nuntă din zona Vlaşca-Teleorman – Ansambul Profesionist de Cântece şi Dansuri „BURNASUL” al CJCPCT Teleorman

Obiceiul de botejune (botezul) din Maramureşul istoric – Ansamblul de femei „BOTEJUNEA” din Dragomireşti, judeţul Maramureş

Nunta tradiţională din Transilvania – Ansamblul Folcloric Studenţesc „JUNII BRAŞOVULUI” din Braşov

Obiceiul tradiţional „Plugarul” – Ansamblul Folcloric „PLAIURILE DUMRĂVIŢEI” din Dumbrăviţa, judeţul Braşov

Obiceiul tradiţional „Cununa secerătorilor” – Ansamblul Folcloric „MĂGURA” din Codlea judeţul Braşov

Recitaluri: solista de muzică populară din Maramureş OANA FONT şi Grupul vocal bărbătesc „BURNASUL”.

Măsuri de protecție

Conform HOTĂRÂRII nr. 49 din 13.10.2020 a CNSU privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la cea de-a V-a ediție a Festivalului Național de Obiceiuri Tradiționale CUNUNA este permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Alte articole:   285 de controale, 37 de cazuri de furt de energie electrică

Accesul în sală se va face începând cu ora 13.30 , doar pe baza invitațiilor distribuite în regim gratuit și însoțite de Declarația pe propria răspundere pentru evaluarea riscurilor de îmbolnăvire cu COVID-19. Pe tot parcursul evenimentului, spectatorii vor purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura.

Festivalul, transmis live

Deoarece este un an atipic și este permisă participarea publicului până la 30 % din capacitatea maximă a spațiului, cea de-a V-a ediție a Festivalului Național de Obiceiuri Tradiționale CUNUNA organizată de Centrul Cultural ,,Reduta” – Serviciul Cultură Tradițională va fi transmisă live, duminică, 18 octombrie 2020, de la ora 15.00 atât pe pagina de Facebook și pe contul de Youtube al Centrului Cultural Reduta, cât și în grupul de pe Facebook: Iubim Brașovul.

Alte articole:   24.10.2020 - 4.761 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. 114 la Brașov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.