blog-logo

Vânzarea pâinii fără ambalaj ar urma să fie interzisă

Vânzarea pâinii fără ambalaj ar urma să fie interzisă

Pâinea neambalată ar putea fi o sursă de transmitere a virusului COVID-19, astfel că vânzarea pâinii prin sistemul de „autoservire” ar urma să fie interzisă.

Universitatea din Bucureşti a efectuat un studiu privind riscurile şi căile de transmitere şi contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificaţie.

Cercetarea a evidenţiat faptul că virusul rezistă pe suprafeţele produselor cu atât mai mult cu cât acestea au porii mai mari, pâinea încadrându-se în acest tip de produse.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au transmis că până în prezent nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov 2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin pâine.

În acest context, ROMPAN solicită celor de la Universitatea din Bucureşti care au prezentat astfel de informaţii să retragă ceea ce au comunicat în prezent şi să precizeze că sunt nişte rezultate parţiale, care nu sunt validate de către OMS sau de către EFSA.

Alte articole:   Poliția Animalelor a devenit operațională. Cruzimea asupra animalelor, pedepsită cu închisoarea

Vânzarea asistată pentru pâinea şi produsele de panificaţie

În urma apariţiei în spaţiul public al studiului efectuat de Universitatea București, potrivit căruia virusul Sars-Cov-2 s-ar putea transmite prin consumul de pâine neambalată, oficialii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au hotărât că este nevoie de acțiuni ferme și au introdus în dezbatere publică un ordin care vizează comercializarea pâinii și a produselor de panificație de tip vrac în țară

Proiectul de lege a fost realizat de Direcția Generală Control și Supraveghere din cadrul ANPC, informează b1.ro.

Potrivit acesteia, operatorul economic ce comercializează produsul ar urma să aibă obligația de a-l furniza prin intermediul „vânzării asistate”, „prin intermediul unei persoane dedicate, ce va furniza, la cerere, produsul către consumator”.

Alte articole:   Decizia Bisericii Ortodoxe Române: Ritualul botezului nu se va schimba

Prin iniţiativa sa, ANPC intenţionează să reglementeze vânzarea asistată pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă la comercializare într-un ambalaj de protecţie sanitară şi să instituie obligaţia legală pentru comercianţi, în special hipermarket-uri, să vândă pâinea şi produsele de panificaţie proaspete prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza la cerere produsul solicitat de consumator, scrie bursa.ro.

Asociaţia Pro Consumatori evidenţiază că nu sunt puţine situaţiile în care foarte mulţi oameni, neavând cunoştinţe sanitare, ating de mai multe ori produsele de panificaţie neambalate fără a folosi mănuşile din plastic/cleştii şi pungile de hârtie puse la dispoziţie de comercianţi.

Alte articole:   O a treia doză de vaccin anti-COVID-19, adaptată noilor tulpini, testată de Pfizer și Moderna

Acest lucru ar duce la contaminarea respectivelor produse cu bacterii/virusuri care îi pot îmbolnăvi pe consumatorii ce achiziţionează produse de panificaţie contaminate de cumpărătorii neglijenţi sau care nu ţin cont de măsurile de igienă elementară.

Inițiativa a intrat în dezbatere publică miercuri, 14 octombrie 2020.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
  1. De la cine a primit Universitatea Bucuresti bani pentru studiu? De la cateva firme mari de panificatie? Nimeni la nivel international nu sustine asa ceva, doar studiul Universitatii Bucuresti…care va aduce niste rente producatorilor mari din tara si va scoate cativa jucatori mai mici definitiv din piata, consumatorul „beneficiind” de o paine mai proasta si probabil mai scumpa, dupa ce firma mare isi va consolida pozitia pe piata.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate