blog-logo

Regenerare urbană: de la fabrica fraților Schiel și Hidromecanica la orășelul din inima Brașovului

Brașovenii, și nu doar ei, vor avea parte de un loc unde shopping-ul capătă noi valențe. Nu este vorba doar de un loc unde mergi să faci cumpărături, ci de un loc unde vei socializa alături de prieteni, într-o atmosferă caldă, relaxantă, departe de tumultul străzii. Poți petrece clipe de neuitat admirând Tâmpa, care veghează orașul Coroanei.

Ați ghicit! Este vorba despre AFI Brașov. Un mall construit într-o zonă în care generații de brașoveni au făcut istorie în industria românească.

Povestea începe cu frații Karl și Samuel Schiel, cei care au construit în 1880 un atelier profilat pe turnarea și prelucrarea pieselor de fontă în zona Porții Schei. Despre fabrica de maşini „Fratii Schiel“ din Brasov găsim în „Erinnerungen aus meinem Leben“ (Amintiri din viaţa mea) scrise de Carl Ganzert (1859-1955) următoarele date: „în 1880 a existat numai un atelier simplu de reparat maşini, amenajat în fosta moara lângă Poarta Schei Brasov. Ca fortă motrice a existat o roată de apă de 4 CP. La data de 1883 Carl Ganzert a devenit companionul lui Hans Schiel, firma numindu-se: «Schiel und Ganzert, Maschinenfabrik und Mühlenbau». Produsele acestei fabrici au fost apreciate în Transilvania şi peste granită în România şi Bulgaria.”

Pentru că atelierul s-a dovedit a fi o afacere de succes și era nevoie de o suprafață mai mare de producție, în 1914 s-a construit o fabrică cu aproximativ 6.000 de angajați în același loc din Centrul Civic unde s-a aflat până în 2012 uzina Hidromecanica.

Alte articole:   Brașovul, locul 4 la exporturi și locul 5 la importuri din China

În 1919 are loc transformarea în societate pe acțiuni cu numele „Frații Schiel s.a.p.a.” și extinderea activității în domeniile reparații de locomotive și vagoane, echipamente și componente pentru industia minieră și utilaje de construcții, transmisii mecanice și strunguri paralele.

În 1927 se inaugurează o nouă turnătorie de oțel dotată cu un cuptor electric de 1,5 tone. În 1930 se introduce o nouă forjă și un cazan cu aburi pentru repararea de vagoane, locomotive, utilaje din minierit și construcții. Începe fabricarea turbinelor hidraulice, iar firma devine pionier în România prin realizarea primului autobuz și a primului strung paralel.

După cel de-al Doilea Război Mondial, statul a devenit proprietar în urma naționalizării. În 1948 Fabrica a fost naţionalizată numindu-se “Uzinele Strungul Braşov”. Producția s-a diversificat: utilaje pentru extracția țițeiului, frâne hidromatice, turbo-ambreiaje, convertizoare hidraulice de cuplu, compresoare de aer, sisteme de comandă hidraulică la distanță, acestea constituind acum ponderea producției societății.

Alte articole:   Un jandarm montan patrulează pe pârtiile din Poiana Brașov cu snowboard-ul VIDEO

Din 1961 poartă numele de „Hidromecanica”, iar după Revoluție producția se diminuează treptat, iar în 2012 începe demolarea ei.

Povestea continuă, din fericire

Din 21 octombrie 2020, AFI Brașov duce cu mândrie istoria locului mai departe. Își dorește să se implice în comunitate, să redea viață locului în care se afla cea mai veche fabrică din Brașov și să ofere din nou mii de locuri de muncă brașovenilor.

AFI Brașov este un mall care reunește un mix perfect între un centru comercial modern dezvoltat pe trei etaje, cu 45.000 mp suprafaţă totală închiriabilă și AFI Park Brașov, cea mai accesibilă locație pentru birouri din oraș. Vorbim despre birouri moderne, de clasă A, cu un total de 25.000 suprafaţă totală închiriabilă. Sunt amenajate peste 1.500 de locuri de parcare, care vor putea fi ocupate, pentru inceput, gratuit.

Alte articole:   Răspunsul unui sistem de Inteligență Artificială la întrebarea dacă, geo-strategic, se justifică un Aeroport la Brașov

Investiția totală a centrului comercial AFI Brașov și a primei clădiri de birouri a fost de 148 de milioane de euro.

AFI Brașov oferă vizitatorilor peste 150 de magazine cu mărci internaționale de modă și frumusețe, precum și branduri celebre locale, mărci, locuri de joacă, centru de fitness, divertisment, bănci, farmacii și un hypermarket pe o suprafață brută de 6.500 mp.

Una dintre cele mai plăcute surprize este o terasă verde de 3.500 mp, cu o vedere unică la Muntele Tâmpa, una dintre emblemele turistice ale Brașovului. Puteți admira priveliștea la o cafea delicioasă, alături de prieteni sau parteneri de afaceri, la prânz sau la cină, la unul dintre restaurantele care vă așteaptă cu specialități din bucătăria românească și internațională

În concluzie, AFI brașovean e fain! Ne întâlnim, din 21 octombrie, la AFI, după ora 15.00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
  1. O precizare:
    1914 la fabrica Fratii Schiel Brasov au fost angajati 450 de muncitori si cca 50 de tehnicieni si functionari.
    1980 Intreprinderea Hidromacanica a avut 6000 de angajati.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.