blog-logo

FotoPovești din Țara Făgărașului: un proiect cu și pentru liceeni despre istoria fotografiei în Țara Făgărașului

Vedere din centrul Fagarasului cu cofetarie Embacher 1936-1937

Adolescenții din Țara Făgărașului interesați de fotografie, istorie și noile tehnologii sunt invitați să se înscrie pentru a participa la ateliere online gratuite în care vor descoperi povești din Țara Făgărașului cu ajutorul fotografiilor vechi și altor documente vizuale.

Zece liceeni vor fi selectați pentru a se implica în procesul creării de material digital în cadrul proiectului FotoPovești din Țara Făgărașului, cu care vom construi o expoziție virtuală.

Cum putem confecționa o cameră obscură cu materiale disponibile în orice casă? Ce elemente de chimie implică tehnicile fotografice utilizate de fotografii din Țara Făgărașului în trecut? Cum arată harta atelierelor fotografice dispărute din Făgăraș? Care era realația comunităților locale din Țara Făgărașului cu fotografia? Care este procesul de documentare din spatele unui demers expozițional științific?

Alte articole:   Daniel Milea inițiatorul unui proiect inedit in Brașov: Golani Mici

Acestea sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul proiectului FotoPovești din Țara Făgărașului derulat de Asociația Renascendis, care îmbină noțiuni de chimie, fizică, optică, conservare, restaurare, digitalizare, muzeologie și IT.

Cetatea Fagaras 1917-1918

Liceenii din Țara Făgărașului se pot înscrie până pe 21 octombrie 2020, completând acest formular: https://forms.gle/LxY2kZ1PUoh45z537

În perioada 22 octombrie – 4 decembrie 2020 au loc șase întâlniri (online dar și fizic, în condiții de siguranță), în care: privim și descifrăm imagini, discutăm despre arhitectură, modă, oameni și locuri din Țara Făgărașului, aflăm, prin activități practice, cum tehnologia de azi și științele ne ajută să păstrăm poveștile vizuale de ieri, concepem împreună o expoziție virtuală.

Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte

Prima întâlnire are loc joi, 22 octombrie, ora 16:00, la sediul Fundației Comunitare Țara Făgărașului (bd. Unirii nr. 1C, Făgăraș), în care învățăm să digitalizăm corect materiale fotografice vechi (fotografii, negative, filme, clișee). Întâlnirea va avea loc respectând măsurile obligatorii de siguranță binecunoscute: purtarea măștilor și mănușilor, igienizarea mâinilor și a spațiului de lucru, distanțare.

Următoarele întâlniri au loc online. Printre temele abordate:

  • Făgărașul de altădată: topografii dispărute/ modificate;
  • Cine au fost și unde au lucrat fotografii de altădată ai Făgărașului;
  • Confecționăm o cameră obscură cu ce materiale avem prin casă;
  • Tehnici și procedee fotografice de pe vremea bunicilor și străbunicilor;
  • Construim împreună o expoziție virtuală la care participanții pot contribui cu propriile fotografii și povești de familie.
Alte articole:   Dan Cămârzan, milionarul care se credea Dumnezeu, pus în libertate la doi ani după ce și-a ucis bunica

FotoPovești din Țara Făgărașului este un proiect derulat de Asociația Renascendis, prin Arhiva de Fotografie, finanțat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin Fondul Științescu Țara Făgărașului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.