blog-logo

FotoPovești din Țara Făgărașului: Modă la începutul secolului XX

Frate și soră, pozitiv pe hârtie cu colodiu după un clișeu cu gelatino-bromură de argint pe sticlă, lipită pe carton, 163 x 108 mm (144 x 104 mm), atelier Leo Palliardi, Făgăraș/ Fogarasch/ Fogaras, 15 septembrie 1906, colecția Renascendis

Fotograful Leo Palliardi (născut pe 30 septembrie 1883 la Sibiu) este aproape necunoscut în România. Singurul său atelier autohton a fost cel din Făgăraș.

Din activitatea sa aici, desfășurată probabil undeva între 1905 și 1912, se păstrează și niște vederi panoramice ale orașului. Cel puțin una este reprodusă pe cărți poștale până în anii 1920. Dacă este să ne luăm după aspectul îngrijit al cartoanelor-suport folosite pentru fotografiile sale, din care extrem de puține s-au păstrat, putem presupune că a ținut în Făgăraș, chiar dacă nu pentru mult timp, un atelier apreciat. Și în cazul lui Palliardi, la fel ca în cazurile majorității atelierelor fotografice făgărașene, nu știm în ce clădire și-a desfășurat activitatea.

Alte articole:   63,82% dintre candidații la posturile de director în școlile brașovene au promovat proba scrisă

Cel puțin din 1913 este prezent la Klagenfurth, în Austria, unde se căsătorește cu Walpurga Janeschitz. La începutul anilor 1920 (în mod sigur din 1922 – 1923) îl regăsim și la Velden am Wörthersee, unde are un ateliere și scoate cărți poștale după peisajele sale austriece.

În Klagenfurth a locuit inițial la adresa Schulhausgasse 25, apoi s-a mutat, cu tot cu atelier pe Karfreitstraße 16. Casa de aici a fost cunoscută, până la momentul demolării (deși se afla pe lista monumentelor istorice din Austria), drept „Casa Palliardi”, atelierul sibianului Palliardi fiind preluat de fiul său, Leo Palliardi junior, și funcționând până la începutul anilor 1990.

Alte articole:   Rezultate foarte bune pentru luptătorii de la CSS Făgăraș - Transporturi Brașov la CN Constanța

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.