blog-logo

Plăţile la ANAF amânate de firme au depășit 14 miliarde de lei

Plăţile la ANAF amânate de firme au depășit 14 miliarde de lei

Plăţile la ANAF amânate de firme au ajuns la 14,4 miliarde de lei, cel mai ridicat nivel de la declanşarea crizei provocate de pandemie.

Totalul obligaţiilor fiscale amânate la plată de către firme, fără dobânzi şi penalităţi, în baza facilităţilor acordate de Guvern în luna martie, a urcat la 14,4 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date disponibile, conform Profit.ro.

Începând din martie, soldul sumelor declarate la ANAF dar neachitate a scăzut într-o singură lună, în iunie, când Guvernul a decis chiar pe data de 25 iunie, când facilitatea fiscală expira, să o extindă, până pe 25 octombrie.

Unele firme au decis să nu îşi asume riscuri şi să nu aştepte până în ultima zi, astfel că au plătit, iar soldul amânărilor a coborât cu 1,5 miliarde lei, de la 11,7 miliarde lei în luna mai, la 10,2 miliarde lei.

Alte articole:   Incidența în județ: 11,40 la mia de locuitori. Cele mai mari cote, la Moieciu și Drăguș, peste 21 la mie

În iulie, soldul amânărilor la plată a urcat cu 2,3 miliarde lei, iar în august s-au adăugat 1,9 miliarde lei.

Ministerului Finanţelor derulează simulări legat de prelungirea termenului de 25 octombrie.

Amânările la plată, peste 1,35% din PIB

PIB pentru 2020 este estimat la 1.058 miliarde de lei, iar deficitul bugetar la 91 miliarde lei, reprezentând 8,6% din PIB.

Amânările la plată permise firmelor au ajuns deja să reprezinte 1,36% din PIB și, în ritmul actual, dacă facilitatea este extinsă până la final de an, ar putea reprezenta chiar 2% din PIB, cu impact semnificativ la bugetul statului, informează aceeași sursă.

Alte articole:   UE ia în calcul crearea unei diplome universitare europene, recunoscută automat în toate ţările membre

Deficitul bugetar s-a situat după primele opt luni (ianuarie-august) la 54,77 miliarde lei (5,18% din PIB), față de 21,92 miliarde lei (2,07% din PIB) în perioada similară a anului trecut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate