blog-logo

ÎN DIRECT Dezbatere pe tema viitorului Industriei Manufacturiere în Regiunea Centru

ÎN DIRECT Dezbatere pe tema viitorului Industriei Manufacturiere în Regiunea Centru

Agenția Metropolitană Brașov, EIT Manufacturing și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru organizează, miercuri, 23 septembrie, începând cu ora 11, la CATTIA Brașov, la evenimentul “Industria manufacturieră din Regiunea Centru, încotro?”.

Trei forțe majore vor influența industria manufacturieră a Regiunii Centru în anii ce vor urma: transformarea digitală, criza provocată de COVID 19 și măsurile de reorganizare a lanțurilor de valoare globale. Având în vedere importanța industriei manufacturiere pentru economia Regiunii Centru, considerăm că o dezbatere despre viitorul acestui sector este esențială.

EIT Manufacturing este un parteneriat format din mai mult de 55 de organizații, inclusiv Volkswagen, Volvo, Universitatea de Tehnologie din Darmstadt, Politehnica din Torino, Politehnica din Milano, Comisia Franceză pentru Energii Alternative și Energie Atomică (CEA), Siemens, Comau, Brembo, Volvo Group Trucks Operations, Universitatea Slovacă de Tehnologie și Whirlpool Europe. Această rețea are sprijin și susținere din partea Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE creat pentru a susține inovatorii să transforme cele mai bune idei în produse, servicii și locuri de muncă pentru Europa. Hub-ul EIT Manufacturing din România este coordonat de Iceberg – o companie de consultanță in inovare și transfer tehnologic cu o experiență extensivă în proiecte europene și naționale focalizate pe inovare și transformare digitală, alături de Universitatea ”Transilvania” din Brașov.

UPDATE

La dezbateri au participat Adrian-Ioan Vestea – presedintele Consiliului Judetean Brasov, George Scripcaru – primarul Municipiului Brasov, Mihail Vestea – Secretar de Stat MLPDA, Zoltan Miklós – reprezentant al Primariei Municipiului Sfantu Gheorghe, Dragos David – directorul Agentiei Metropolitane Brasov, Ionut Tata – coordonatorul Iceberg si al EIT Manufacturing Hub Romania, Simion Cretu – directorul general ADR Centru, precum si multi reprezentanti ai principalilor investitori din zona Brasov si ai Universitatii ”Transilvania”.

Evenimentul de la Brasov a adus in atentia participantilor perspectivele privind dezvoltarea industriei in zona Brasov – Sfantu Gheorghe din Regiunea Centru, viziunea reprezentantilor mediului privat pentru viitorul industriei locale, precum si problemele, gradul de rezilienta, oportunitatile de transformare si posibilitatile de finantare a schimbarilor pentru mediul industrial din regiune. Din cauza reglementarilor in vigoare in context pandemic discutiile au durat mai putin de 3 ore, fiind transmise si online, prin social-media. Este deosebit de important faptul ca au fost abordate atat punctele de vedere ale reprezentantilor mediului privat, cat si cele ale administratiei publice locale si ale institutiilor de invatamant, deoarece industria manufacturiera a Regiunii Centru va fi influentata de trei forte majore in anii ce vor urma: transformarea digitala, criza provocata de COVID 19 si masurile de reorganizare a lanturilor de valoare globale.

Alte articole:   Risc maxim de avalanșe în Munții Făgăraș

   ”Avand in vedere importanta industriei manufacturiere pentru economia Regiunii Centru, aceasta dezbatere despre viitorul acestui sector este esentiala. Suntem in faza in care trebuie sa dam dovada de responsabilitate si sa ne concentram pe activitatea de planificare, sa nu o mai privim cu neincredere, sa valorificam relatiile parteneriale create in interiorul regiunii. Necesarul de finantare este foarte mare, iar resursele financiare europene de care vom dispune sunt  limitate, de aceea este nevoie de o planificare atenta, cu cel putin doi-trei ani inainte, pe baza unor strategii intocmite cu si mai multi ani inainte. Vrem sa identificam cat mai multe dintre problemele aparute, ca sa generam acele actiuni necesare accelerarii derularii tuturor proiectelor in conditii cat mai bune. Suntem in faza in care ne imbunatatim datele din cadrul Strategiei pentru Specializare Inteligenta a Regiunii Centru,  In viitor se va schimba modul de abordare a sprijinului financiar nerambursabil, precum si cadrul financiar multianual, de aceea trebuie sa fim pregatiti, pentru ca, daca nu vom avea proiecte bune si fezabile, nu vom putea absorbi bani europeni pentru dezvoltare economica”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alte informatii si declaratii ale participantilor la eveniment

Alte articole:   Alocațiile majorate cu 20% vor intra de la data de 1 februarie

EIT Manufacturing este un parteneriat format din mai mult de 55 de organizatii, inclusiv Volkswagen, Volvo, Universitatea de Tehnologie din Darmstadt, Comisia Franceza pentru Energii Alternative si Energie Atomica (CEA), Siemens, Universitatea Slovaca de Tehnologie si Whirlpool Europe. Aceasta retea are sprijin si sustinere din partea Institutului European de Inovare si Tehnologie (EIT), un organism independent al UE creat pentru a sustine inovatorii sa transforme cele mai bune idei in produse, servicii si locuri de munca pentru Europa. Hub-ul din Romania al acestei structuri parteneriale, ce activeaza la Brasov, este coordonat de Iceberg alaturi de Universitatea Transilvania din Brasov, doua organizatii direct implicate in procesele de inovare si transfer tehnologic, cu mare experienta in proiecte europene si nationale focalizate pe cercetare-dezvoltare si transformare digitala.

  ”Judetul Brasov este unul dintre primele din tara in privinta puterii economice a firmelor care activeaza aici. De fapt, noi si Sibiu suntem in primele zece si, impreuna, companiile din cele doua judete au o cifra de afaceri cumulata de peste 80 miliarde lei, din care noi, brasovenii, realizam peste 60%. Administratia judeteana investeste foarte mult in infrastructura. Consiliul Judetean Brasov are in implementare proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere cu finantare europeana care totalizeaza 300 de milioane de lei. Mai avem proiecte de 120 de milioane de lei pe Programul National de Dezvoltare Locala, plus investitii de 80 de milioane de lei din bugetul propriu al Consiliului Judetean, ceea ce spune foarte multe despre implicarea noastra in dezvoltarea judetului Brasov. Mai mult decat atat, nu departe de acest centru unde a avut loc dezbaterea noastra, noi brasovenii, construim primul aeroport care se realizeaza in ultimii 40 de ani in Romania si tot aici, aproape, este amplasamentul viitorului spital regional. Toate investitiile noastre sunt menite sa sprijine atragerea de fonduri din partea mediului privat, care trebuie sa fie tot mai aproape de cetateni si sa fie tot mai implicat in procesele de cercetare si dezvoltare”, a declarat Adrian Vestea, presedintele CJ Brasov.

Alte articole:   Lotul arestat în dosarul „Mită în spitalele covid”, încă 30 de zile arest

Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic si Incubator de Afaceri (CATTIA), construit in cartierul Bartolomeu Nord, langa Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universitatii Transilvania si in vecinatatea amplasamentului viitorului Spitalului Regional a fost inaugurat la inceputul lunii octombrie 2019. Inceput in anul 2014, acest proiect, a fost finantat initial prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara, iar incepand cu anul 2016, continuarea lucrarilor a fost asigurata din bugetul local. Valoarea totala a lucrarilor de executie si punere in functiune a fost de aproape 64,5 milioane lei. Intregul complex se intinde pe mai mult de 18 hectare, suprafata construita desfasurata fiind de peste 18.000 mp, cu spatii pentru birouri, sali pentru conferinte, evenimente, intalniri, cursuri, dar si spatii expozitionale, precum si o zona de servire a mesei si terase generoase.

   ”Cu siguranta CATTIA va deveni unul dintre punctele importante pe harta de business a Brasovului. Acest gen de evenimente, posibilitatile pe care le ofera, activitatea Agentiei Metropolitane de dezvoltare a Brasovului si a tuturor partenerilor nostri ne fac sa fim convinsi de acest lucru. Aici, punem la dispozitia celor care vor sa isi  inceapa o afacere in orasul nostru un spatiu care respecta cele mai inalte standarde din domeniu. Acest centru reprezinta o investitie foarte importanta in cadrul strategiei noastre de a crea cat mai multe oportunitati potentialilor investitori si, implicit, de a crea locuri de munca pentru brasoveni. Acesta este obiectivul nostru: sa investim in facilitatile urbane si sa sprijinim firmele sa se dezvolte, pentru ca acestea, impreuna, duc la cresterea calitatii vietii celor ce locuiesc si muncesc aici si fac acest oras mult mai atragator pentru toti cei care ne viziteaza”, a declarat George Scripcaru, Primarul municipiului Brasov.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate