blog-logo

Dosar la DNA: Un dezvoltator imobiliar susține că Allen Coliban i-ar fi cerut 200.000 de euro

Dosar la DNA: Un dezvoltator imobiliar susține că Allen Coliban i-ar fi cerut 200.000 de euro

Reprezentantul firmei care vrea să construiască complexul imobiliar American Dream din Șchei, Kehayian Garbis-Vicențiu, duce un război pe toate fronturile cu Primăria Brașov.

Într-unul dintre procesele intentate de Kehayian municipalității, care a avut termen vineri, Primăria impusese societății Premium Interfinance S.R.L. să facă un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) unde urma să se construiască American Dream. Dezvoltatorul nu vrea sub niciun chip să facă PUD. La Tribunalul Bucuresti a câștigat dezvoltatorul. La Curtea de Apel București autorităile locale speră să aibă câștig de cauză.

Care e treaba cu PUD-ul?

Cand faci Planul Urbanistic de Detaliu, trebuie să ai procedura de consultare și avizare cu cetățenii din zonă, cu vecinii. Practic, Primaria vrea să oblige dezvoltatorul să se consulte cu oamenii din zonă. Dacă ei vor fi acord, investiția merge mai departe, dacă nu, se blochează. Aceasta este singura cale legală prin care poți „forța” pe cineva să țină cont de opinia oamenilor din zonă.

Întrucât oamenii sunt împotriva acelui mastodont, vorbim despre 1.700 de locuințe, dezvoltatorul nu vrea să faca acest PUD… Printre cei mai vocali contestatari ai proiectului American Dream s-a remarcat senatorul USR Allen Coliban. În fapt, acesta are și un interes personal, întrucât locuiește chiar în zonă.

Pe de altă parte, Kehayian a făcut plângere la DNA împotriva conducerii Primăriei și a mai mult funcționari publici pentru „abuz în serviciu, trafic de influență, fals intelectual, omisiunea sesizării, constituirea de grup infracțional organizat și reducerea suprafeței fondului forestier”.

În urma anchetei efectuate de către procurorii DNA, soluția a fost de emitere a unei ordonanțe de clasare a cauzei, transmisă către Kehayian, dar și firmei Premium Interfinance SRL.

Interesantă însă, în ordonanța de clasare, este o mențiune a procurorilor, reținută în urma audierilor părții vătămate: „Kehayian Garbis Vicențiu a precizat că Allen Coliban, senator USR, i-ar fi soliciat suma de 200.000 de euro pentru a nu face scandalul cu lucrările desfășurate de societatea American Dream între cartierul Șchei și Calea Poienii. Aceste fapte s-ar demonstra, în opinia persoane vătămate, prin faptul că Allen Coliban ar fi solicitat în dezbatere publică expirarea PUZ-ului coordonator, ceea ce ar fi ilegal. O altă dovadă menționată de denunțător ar fi că Allen Coliban ar locui pe stada Piatra Mare, foarte aproape de Piața Unirii, și i-ar fi greu să ocolească pe strada Cetinii. Pentru lămurirea aspectelor sesizate vizând infracțiunea de trafic de influență se va dispune dusjungerea cauzei în vederea cecetărilor”.

Pentru o corectă informare, i-am solicitat senatorului Allen Coliban încă de joi dimineață un punct de vedere referitor la acest subiect. I-am adresa următoarele întrebări:

 • 1. Ați avut întâlniri directe cu reprezentanții dezvoltatorului imobililar? Ce ați solicitat concret și ce vi s-a răspuns?
 • 2. Reprezentanții căror instituții ale statului v-au căutat – solicitat informații – referitoare la subiectul construirii complexului „American Dream”? Ce anume a fost de interes pentru reprezentanții instituțiilor statului?
Alte articole:   Kids Tâmpa, învinsă de Dunărea Călărași

Fiind campanie electorală, probabil dl. senator nu a avut timp să ne răspundă.

Am solicitat precizări și din partea DNA. Din răspunsul primit se înțelege că se fac cercetări in rem (cu privire la faptă, se face atunci când toate condițiile legale referitoare la declanșarea urmăririi sunt legate exclusiv de fapta penală).

„Persoana menționată de dvs. în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat într-o cauză disjunsă din dosarul la care ați făcut referire. Alte detalii nu pot fi oferite, deoarece le sunt incidente dispozițiile art.12 alin.1 lit. e și f din Legea 544/2001”.

Iată ce se precizează în normele legale invocate:

Alte articole:   Gogîrlă, mulțumită de jocul junioarele 1 ale Coronei după două meciuri amicale

e) informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare;
f) informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces.

UPDATE

În cele din urmă, senatorul Colban ne-a transmis un „drept la replică”.

Trecând peste faptul că 80% din text este campanie electorală, domnia sa face referire punctual și la cele publicate.

“Am fost și voi fi ferm împotriva oricăror dezvoltări imobiliare ilegale, împotriva celor care vor să distrugă pădurile și dealurile Brașovului. Mă voi lupta și pe viitor cu cei care amenință să distrugă patrimoniul natural al Brașovului. Prin urmare, resping categoric orice acuzație la adresa mea. Precizez că singura mea întâlnire cu investitorul American Dream a avut loc la dezbaterea publică pe care eu am organizat-o în iulie 2017, în sala de ședințe a Primăriei Brașov, ca urmare a descoperirii lucrărilor ilegale (fără autorizație de construire – faptă penală!) efectuate de către dezvoltator. Demersul a început de la o sesizare primită din partea locuitorilor din zonă, care semnalau lucrări ample în capătul străzilor Piatra Mare și Cetinii. Am constatat lipsa panoului de informare, motiv pentru care m-am adresat Inspectoratului de Stat în Construcții, care a trimis sesizarea către Poliția Locală. Acela a fost momentul când Primăria a anunțat public ilegalitatea lucrărilor și faptul că va depune o plângere penală pe numele dezvoltatorului” – precizează Allen Coliban.

Deși a depus o sesizare în nume colectiv pe subiectul lucrărilor fără autorizație de construire, Allen Coliban spune că nu a fost niciodată chemat să depună vreo declarație în acest caz. În vara acestui an, la 3 ani de la depunerea sesizării, presa brașoveană a semnalat trimiterea dosarului în judecată împotriva dezvoltatorului.

Alte articole:   Cutremur cu magnitudinea 3,1, produs în judeţul Vrancea

„Singura instituție a statului care mi-a solicitat informații pe un subiect tangențial, cel legat de dezbaterea organizată, nu cel legat de sesizare, a fost Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a respins sesizarea calomnioasă făcută la adresa mea de către proprietarul
terenului, Emil Popescu”, precizează Coliban cu referire la organele sesizate în această speță.

„În data de 21 Septembrie 2020, publicația online NewsBv, a publicat un articol cu acuzații mincinoase la adresa lui Allen Coliban. Atât Direcția Națională Anticorupție cât și dezvoltatorul imobiliar menționat în articol au dezmințit informațiile”, se mai precizează în „dreptul la replică”.

Faptul că dezvoltatorul imobiliar dezminte informațiile pe Facebook este o chestiune extrem de „relevantă”. Newsbv.ro a prezentat declarația dată în fața procurorului DNA. Mai mult, chiar noi am prezentat poziția oficială a DNA, care nu spune că nu există dosarul despre care facem vorbire în articol, ci faptul că „nu are calitate de suspect sau inculpat într-o cauză disjunsă din dosarul disjuns”, iar cercetările se fac in rem. Procurorii mai precizează că nu pot da alte informații pentru a nu fi afectată cercetarea.

În concluzie, cele prezentate nu sunt „mincinoase”, iar numele senatorului Allen Coliban chiar apare într-un document oficial al DNA. Evident, nimeni nu a spus că ar fi adevărat ce spune Kehayian, care își schimbă declarațiile după cum crede de cuviință, dar cele oficiale rămân cele din audierile DNA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
 1. „Persoana menționată de dvs. în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat într-o cauză disjunsă din dosarul la care ați făcut referire. Alte detalii nu pot fi oferite, deoarece le sunt incidente dispozițiile art.12 alin.1 lit. e și f din Legea 544/2001”.

  Reply
  • Și unde este interesul personal ? Unde este ? Vă rog să-mi arătați ? UNDE ESTE ?
   Ah, și încă ceva: „Persoana menționată de dvs. în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat într-o cauză disjunsă din dosarul la care ați făcut referire. Alte detalii nu pot fi oferite, deoarece le sunt incidente dispozițiile art.12 alin.1 lit. e și f din Legea 544/2001”.

   Iată ce se precizează în normele legale invocate:

   Alte articole: Poliţiştii braşoveni au dat amenzi de 60.000 de lei în doar 4 ore!
   e) informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare;
   f) informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces.
   Deci, repet: UNDE ESTE INTERESUL PERSONAL MENȚIONAT ÎN TITLUL ARTICOLULUI ???

   Reply
 2. Scripcaru e diperat, nu neaparat ca nu mai prinde un mandat dar daca pierde controlul primariei ajunge clar la inchisoare la cate tunuri a dat. Si el, si Oprica si Vestea.

  Si cum faceau ei de pe vremea cand erau PDListi de baza, au activat toate resursele posibile. In primul rand interlopii locali, dupa care disperari de genul asta.

  Reply
 3. Hai ca se vede ca e cu dedicatie din elicopter chiar. Pai pana acuma nu ati gasit nimica impotriva lui Coliban, iar acum hopa! e disperat Georgica, de ar fi ma uniti ceilalti candidati l-ar putea bate, doar Coliban are sanse impotriva lui Geo, dar greu, la butoane inca e el, e disperat oricum, cum scrie mai sus, sper sa cada si sa ajunga unde ii e locul, sa plateasca pt toate furturile.

  Reply
 4. Asta este un articol serios? Nu tin partea nimanui, dar nimeni nu-si pune problema parcursului legal. De ce dezvoltatorul nu vrea PUD? Asa nici eu de maine nu mai vreau impozite, buletin si alegeri!

  Reply
  • tocmai, ca Primaria se judeca cu individul respectiv ca sa il oblige sa faca PUD, iar in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, chiar si castigat… Ramane de vazut ce va spune Curtea de Apel Bucuresti

   Reply
 5. Nu tin nici cu unii, nici cu altii. Dar fara ceva concret, fara dovezi clare e doar o petarda. Te-ai inspirat dupa aia de la Rise Project? Asta esti nea Sebi. Atata poti.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate