blog-logo

Civilizația mesei în Brașov. Tradiții și bucate alese din Șchei și Brașovechi

Civilizația mesei în Brașov. Tradiții și bucate alese din Șchei și Brașovechi

Agenția Metropolitană Brașov (AMB) a câștigat o nouă finanțare la Administrația Fondului Cultural Național cu proiectul “Civilizația mesei în Brașov. Tradiții și bucate alese din Șcheii și Brașovechi”.

Proiectul, care va promova patrimonial gastronomic tradițional al celei mai vechi comunități românești din Brașov, s-a clasat pe primul loc, la aria tematică pentru care a concurat. Parteneri în proiect sunt Muzeul de Etnografie Brașov, Societatea Junilor Brașovechi, Tradiții Brasovechene și Asociația “Mă implic!”

„Proiectul propus de Agenția Metropolitană Brașov are ca scop valorificarea moștenirii culturale a vechii comunități românești din Brașov, în special a patrimoniului gastronomic și culinar tradițional prin organizarea unor evenimente culturale din sfera educației non formale. În cadrul acestor evenimente vor fi valorizate basmele și poveștile locale, relatările despre tradiții și sărbători privind patrimoniul gastronomic local”, a susținut directorul general al AMB, Dragoș David.

Un rezultat (produs cultural) al acestor workshopuri și demostrații va fi realizarea unei culegeri de preparate specifice Șcheilor Brașovului și Brașovechiului la anumite sărbători și în anumite momente ale anului. Pe de altă parte, se vor organiza patru evenimente culturale dedicate bucătăriei tradiționale românești și două ateliere interactive, unul de pedagogie muzeală și altul pentru educația gustului.

Alte articole:   Controlorii de trafic din Arad care vor dirija aeronavele pe Aeroportul din Ghimbav au început simulările

“Primul eveniment este intitulat „Basmul și povestea ca izvoare istorice. Bucate și preparate din basmele românesti” este o introducere a publicului în atmosfera bucătăriei de odinioară așa cum apare aceasta din basme românești, fiind organizată o prezentare și o seară de degustare a bucatelor prezentate în poveștile românești. Participanții vor fi încurajați să se îmbrace cu costume tradiționale românești pentru a reconstitui cât mai fidel atmosfera de meselor de odinioară. Al doilea eveniment, dedicat tradiției culinare din Brașov și intitulat: “Bucate și preparate alese din Scheii Brașovului” este un atelier cu videoproiecție despre preparatele culinare pe care le faceau românii din cartierul brașovean la anumite sărbatori și evenimente, urmat de o o degustare de preparate specifice”, a explicat directorul muzeului de Etnografie Brașov, Alexandru Stănescu.

Alte articole:   Parcul Național Piatra Craiului - Imagini spectaculoase cu boncănitul cerbilor! VIDEO

Un alt eveniment este dedicat dulciurilor, mai ales plăcintelor care încă din secolul al XIX-lea au o sărbătoare specifică numită “Marțea cu placinte”, care are loc în a treia zi de Paști. Nunta în Șchei este un alt moment ales de organizatori pentru a recrea un tablou tradițional gastronomic.

Pe mese vor fi așezate bucate și bauturi servite în vase tradiționale, exact cum este și în descrierea nunții în Schei la 1830 pe care a făcut-o primul etnograf roman Gh. Pitiș.

Prin implementarea proiectului, vor mai fi organizate și două ateliere, unul de pedagogie muzeală intitulat “Alimentația în Evul Mediu, în Brașov” însoțit de o video proiecție, iar altul pentru educatia gustului cu tema “Comorile Orientului: Mirodeniile” în care participanții vor avea parte de experimente interactive (ex. degustare de compot medieval din patru soiuri de mere cu 7 condimente, sau căpșuni cu piper etc.).

Scopul acestor activități este de a contribui la refacerea identității culturale și a sentimentelor de apartenență, conectare și atasare la și față de patrimoniul gastronomic și culinar tradițional localități din Țara Bârsei, cât și la formarea gustului publicului.

Alte articole:   Dosar penal pentru o tânără și un tânăr. Concurs ilegal de mașini pe Bdul. Gării

Consultantul istoric al proiectului, Alexexandru Stănescu a menționat că broșura intitulată

Traditii, obiceiuri si bucate alese din Scheii Brasovului si Brasovechi”, va insera pe lângă rețete și informații cu poze despre obiceiurile și ritualurile care însoțesc mâncarea în timpul anumitor sărbători și momente din an. Broșura va fi tiparită într-un tiraj de 1000 de exemplare și va fi oferită cu titlu gratuit în bibliotecile publice, scoli, publicului brașovean și național (turiști), dar și participanților la activitățile din cadrul proiectului.

  • Totalul proiectului: 86.700 lei
  • Finanțare nerambursabilă AFCN: 69.000 lei
  • Contribuția AMB: 11.200 lei (12,92%)
  • Contribuția Muzeului de Etnografie Brașov: 6.500 lei (7,5%)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.