blog-logo

Expoziție de cusături tradiționale la Muzeul Civilizației Urbane

Expoziție de cusături tradiționale la Muzeul Civilizației Urbane

Artizani români atât din țară, cât și din străinătate, aduc în atenția publicului mai multe elemente tradiționale, începând de la ie și până la icoanele pictate la Șcheii Brașovului, la Muzeul Civilizației Urbane.

În perioada 28 august-28 septembrie 2020, Muzeul de Etnografie Brașov, în parteneriat cu grupul Șezătoare în Șcheii Brașovului, vă invită să vizitați expoziția de cusături intitulată „Înflorituri cu acul la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului”.

Expoziția reunește cusături  cu motivele fitomorfe  (plante, frunze, flori, fructe)  preluate din ornamentica țesăturilor  românești, realizate manual, acasă, de  către 32 de femei cu vârste cuprinse între 34 și 83 de ani, din Brașov și din țară, majoritatea provenind din mediul urban.

Alte articole:   Peste 842.000 de români s-au înscris online pentru vaccinul anti-COVID-19

Proiectul  este inspirat de #FloraRomâniei,  care a fost tema  Zilei Universale a Iei 2020, iar participantele, care s-au înscris voluntar în acest proiect,  sunt membre ale  grupului Șezătoare în Șcheii Brașovului, cărora li s-au alăturat și alte doamne din țară. Astfel, șezătorile care aveau loc în fiecare zi de joi la Casa Junilor și care au fost anulate din cauza pandemiei, s-au mutat în mediul online și au devenit „Șezătoarea de acasăˮ în timpul izolării la domiciliu.  

Motivele vegetale (fitomorfe) redate în expoziție, sunt: pomul vieții, frunza de viță de vie, acele de brad, frunza de stejar, garoafa, laleaua, bujorul, trandafirul, panseluța, crinul, cercelusul,  miezul de nucă.

Alte articole:   Petrecere întreruptă de jandarmi în Poiana Brașov

Cea mai mare parte a motivelor cusute au fost culese de pe piese vestimentare din colecții particulare și transpuse în format digital de către doamnele Melinda Puskás și Antonela Lungu, pentru a servi ca suport pentru cusături. Motivele provin din Șcheii Brașovului, zonă reprezentativă pentru Țara Bârsei, dar și din alte zone ale țării.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane din Piața Sfatului nr. 15 de luni până vineri, orele 10.00-16.00, până la sfârșitul lunii august și începând din luna septembrie, de marți până duminică, între orele 09.00-17.00.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate