blog-logo

Olimpia devine primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan

Olimpia devine primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan

Brașovul va avea primul Muzeu al Sportului și Turismului Montan din România. Acesta va fi amenajat în clădirea „Olimpia”, fostul sediu al Asociației săsești de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Proiectul ,,OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI ȘI TURISMULUI MONTAN” este nucleul unei secții muzeale noi a Muzeului Județean de Istorie Brașov, fiind finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, cu suma de 617.820,00 lei, echivalentul a 129.194,29 Euro, rată de finanțare 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Muzeul va reuni istoria sportului și turismului montan din zona Brașovului, de la perioada de pionierat până în prezent.

Proiectul, care a început deja din lunia iulie și se va finalizeaza în luna septembrie 2021, are câteva etape de parcurs.

Primele activități sunt cercetarea curatorială, dezvoltarea colecției muzeale, restaurarea și clasarea pieselor de patrimoniu incluse în expoziția permanentă. Apoi, proiecul va avea expoziții temporare și alte activități dedicate recreerii publicului larg și popularizării istoriei.

Alte articole:   Locuitorii din Bran au la dispoziție o aplicaţie prin care pot interacţiona cu Primăria

Tematica principală a expoziției de bază de la Olimpia este istoria sportului și turismului montan din zona Brașovului, de la perioada de pionierat până în prezent, însă discursul expoziției va identifica temele importante de istorie locală care să fie asociate de vizitator cu noțiuni recunoscute atât la nivel național, cât și în afara granițelor României, analogiile facilitând înțelegerea.

Vor fi expuse peste 240 de piese, scoase din depozite, ce vor prezenta istoria sportului și turismului montan din zona Brașovului. Unele piese restaurate vor fi propuse pentru a fi clasate în patrimoniul național, o parte chiar în categoria „Tezaur”.

Planul expoziției ,,Olimpia – Muzeul sportului și turismului montan” este împărțit în patru subteme cronologice, organizate după discipline sportive:

  • începuturile sporturilor (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX),
  • perioada interbelică
  • perioada comunistă
  • perioada contemporană.

Subtema despre sport în ,,La Belle Époque” cuprinde: patinajul și schiul, având deja în portofoliu cele mai vechi imagini cu schiori transilvăneni, preluate după clișee de sticlă, echipament de munte, rachete de zăpadă și schiuri; ciclismul, cu velociped și bicicletă de la 1900; gimnastică și tir, cu imagini de epocă de la reuniunile asociațiilor locale; scrimă cu arme și măști cu valoare de unicat cel puțin la nivel național.

Alte articole:   Kids Tâmpa, învinsă de Dunărea Călărași

Brașovul interbelic sportiv înseamnă în primul rând ,,capitala sporturilor de iarnă din România”, cu primele filme sportive de epocă și obiecte istorice din domeniul schiului, patinajului și hochey-ului. În această subtemă mai sunt reprezentate fotbalul, călăria, atletismul.

Subtema ,,Sportul popular” este împărțită în sporturile de echipă cu performanțe la Brașov (fotbal, handbal, volei, baschet și hochei) și sporturile individuale (lupte, tenis, atletism, ciclism, schi, patinaj, judo). Topul sportivilor din această perioadă este deschis de Ion Țiriac, cel mai important sportiv brașovean din perioada comunistă, luptătorul Constantin Pârvulescu, primul campion olimpic brașovean, și Marius Lăcătuș, cel mai important fotbalist brașovean.

Subtema ,,Brașovul Olimpic” este concentrată pe Festivalul Olimpic al Tineretului European – FOTE 2013, primul eveniment internațional olimpic desfășurat în țara noastră și cea mai mare competiție sportivă de iarnă organizată până acum în România, și pe prezentarea ultimilor sportivi importanți din istoria sportului brașovean: campionul olimpic la sabie individual Mihai Covaliu, în prezent președintele C.O.R., campionul mondial la spadă pe echipe Rareș Dumitrescu și Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare de handbal din lume în 2010, 2015, 2016 și 2018, lansată la Rulmentul Brașov la începutul anilor 2000.

Alte articole:   Gogîrlă, mulțumită de jocul junioarele 1 ale Coronei după două meciuri amicale

Cu ajutorul noilor tehnologii, ,,atmosfera” arenei muzeale va fi dinamică și prietenoasă, cu elemente surpriză și aplicații prin intermediul cărora vizitatorii vor intra în ,,joc”.

Evenimentul de deschidere al noii destinații muzeale, programat pentru luna iunie 2021, va cuprinde și prima expoziție temporară de la Olimpia dedicată istoriei sportului și o expoziție outdoor de promovare în Piața Sfatului, acțiuni culturale finanțate de beneficiar.

După deschiderea muzeului, pe parcursul ultimelor luni de proiect, vor fi organizate opt ateliere pentru elevi, inspirate din tematica proiectului, și vizite tematice coordoante de muzeografii muzeului.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate