blog-logo

Starea de alertă, prelungită din nou. Ce măsuri sunt prevăzute din 16 august

Starea de alertă, prelungită din nou. Ce măsuri sunt prevăzute din 16 august

Starea de alertă în România va fi prelungită pentru încă 30 de zile, începând cu 16 august, după alte trei prelungiri consecutive.

Guvernul a decis prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, a anunțat premierul Ludovic Orban, vineri, la începutul ședinței de Guvern.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, joi, Hotărârea nr. 40 din 13.08.2020, privind propunerea prelungirii stării de alertă şi a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit deciziei CNSU, pe terase, cluburi, baruri și altele din județele Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați și municipiul București nu se poate începe activitatea înainte de ora 06.00 și nu se poate depăși ora 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00.

De asemenea, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Alte articole:   Inspectoratul Școlar Județean Brașov a recepționat 180.500 de teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2

Ce măsuri sunt prevăzute

  • Obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise și în intervalele orare ce vor fi stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se vor stabili la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.
  • Obligația pentru operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de a respecta orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Asemenea măsuri vor putea fi stabilite pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu noul coronavirus SARS-COV-2.
  • Obligația operatorilor economici care desfășoară activitatea în asemenea spații de a lua măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, dar și de a limita activitățile care presupun interacțiunea fizică între clienți.
  • Obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, de a respecta măsurile privind orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, potrivit unei proceduri similare celei prevăzute pentru operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber.
  • Se propune renunțarea la măsura restrictivă prin care în punctul de trecere a frontierei româno-ungare Săcuieni, județul Bihor era permisă doar circulația lucrătorilor transfrontalieri; în acest context, precizăm faptul că, la nivelul frontierei româno-ungară se menţine închiderea temporară a punctului de trecere a frontierei de stat Carei, judeţul Satu Mare.
  • Măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre ţările care nu fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România.
Alte articole:   Hărman: Consiliul Local a votat rezilierea contractului cu Hidrosal

Documentul poate fi consultat AICI.

Din 15 mai, țara noastră a intrat în stare de alertă pentru 30 zile, dar această perioadă a fost prelungită în fiecare lună.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate