blog-logo

Gaură de 90.000 de euro la CJ dată de APDT. Ghid de bună practică la suveica cu bani publici la Oktoberfest (ep. 2)

Gaură de 90.000 de euro la CJ dată de APDT. Ghid de bună practică la suveica cu bani publici la Oktoberfest (ep. 2)

La finalul lunii trecute, Curtea de Apel Brașov a pronunțat sentința definitivă în procesul intentat de căre Consiliul Județean Brașov Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, condusă de consilierul local Cristian Macedonschi la momentul realizării prejudicului de 399.528 de lei.

Ieri am prezentat decizia instanței, ce bani trebuie plătiți, cum vor fi plătiți, și ce înseamnă APDT – Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, cine sunt membrii și ce obiective declarate are.

Astăzi va prezentăm modul cum s-au plimbat banii publici de la Consiliul Județean Brașov primiți de către APDT către terți, profitul final fiind al firmei Bonima SRL, organizatorul de facto al Oktoberfestului. De fapt, alocarea de bani pentru APDT de către Consiliul Județean Brașov a fost profund eronată, întrucât APDT nu este titulara unui program cultural. La fel ca în cazul „Turnirului Cetăților”.

Deci, Macedonschi, în postura de președinte numit la APDT, dispune de banii de la Consiliul Județean pentru evenimente culturale, recte „Turnirul Cetăților” și „Oktoberfest”. În declarația de avere din 2015, la Macedonschi apare, la capitolul venituri, bani încasați de la Bonima SRL. 2.520 de lei, un mizilic, e adevărat, dar… vom vedea cum se închide cercul la final.

Alte articole:   Încă două contracte PNRR pentru judeţul Braşov semnate, astăzi, la București, de președintele CJ Brașov, Adrian Veștea!

Macedonschi este „firul roșu” al traseului banilor alocați de către Consiliul Județean pentru promovarea evenimentelor culturale.

Cât de cultural este Oktoberfestul, ne spune instanța: „Analizând contractul de cooperare nr. 6139/25.06.2013, contestat în prezenta cauză, se reține că parte din activitățile finanțate prin pârâta APDT Brașov nu sunt evenimente culturale, respectiv cele referitoare la promovarea Oktoberfest, care este o activitate producătoare de profit, organizată de societatea Bonima SRL”.

Cheltuirea banilor primiți de APDT ca finațare nerambursabilă este legiferată la art. 2, lit.f) din Legea nr. 350/2005. unde se precizează explicit că aceasta este „o alocație financiară directă din fonduri publice, în vederea desfășurării de către persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial a unor activități nonprofit care să contribuie la realizarea un or acțiuni sau programe de interes public general, regional sau local”.

Altfel spus, banii publici au fost cheltuiți să facă reclama unui eveniment organizat cu unicul scop de a face profit cineva…

Clubul Economic German, paravan pentru Bonima SRL?

În interogatoriul luat de reclamantul Județul Brașov pârâtei APDT, prezidată de Cristian Macedonschi, apare o mențiune foarte interesantă. La întrebarea „Recunoașteți faptul că Oktoberfest este activitate generatoare de profit care nu poate reprezenta izvor pentru o finanțare nerambursabilă?”, în răspuns se face următoarea precizare: „Organizatorul este Asociația Clubul Economic German, iar Bonima este prestator de servicii în cadrul Oktoberfest, fiind contractată pentru servicii de organizare”.

Adică, organizatorul angajează o firmă care să organizeze evenimentul??!! N-a apucat Caragiale vremurile de astăzi, că poate apărea o capodoperă „D’ale Oktoberfestului”, nu „D’ale Carnavalului”! Iar în rolul principal….

Alte articole:   Lidl va reduce oferta de carne din magazine și ne vrea vegetarieni

Dar, să urmărim „firul roșu”. Macedonschi, ca președinte APDT, zice că nu promovează un eveniment al firmei Bonima, ci unul organizat de DWK – Clubul Economic German. Poate ar trebui menționat, la acest moment, faptul că Macedonschi este membru al Clubului Economic German, prin firma Trus Horeca SRL, unde este acționar. Deci, tot pe interes….

Să mergem mai departe și… ajungem iar la o altă fractură logică, după ce am aflat că organizatorul (Clubul Economic German) are nevoie de organizator (Bonima SRL).

Conform site-ului oktoberfestromania.ro, marca, imaginile, procedurile asociate Oktoberfest aparțin… Bonima SRL.

Deci, organizatorul Clubul Economic German are nevoie de o firmă, Bonima SRL, care să organizeze evenimentul cultural Oktoberfest, dar fără aprobarea căreia nu poate organiza evenimentul pentru că firma respectivă deține marca înregistrată. Pe bune??? Asta da treabă nemțească.

Alte articole:   Cutremur cu magnitudinea de 4,5 în judeţul Buzău, luni dimineaţa

Recapitulare

Președintele APDT Cristian Macedonschi obține finanțare de la Consiliul Județean pentru promovarea evenimentului cultural Oktoberfest, organizat de Clubul Economic German unde Cristian Macedonschi este membru. Clubul Economic German are nevoie ca organizator de o firmă organizatoare, Bonima SRL, de unde Cristian Macedonschi a primit niște bani, conform unei declarații de avere.

Rămâneți alături de newsbv.ro. Vom prezenta mâine un alt ghid de bună purtare, cum să faci afaceri cu banii publici.

Reamintim că newsbv.ro a scris în nenumărate rânduri despre activitatea îndoielnică a APDT Brașov, dar cei care ar fi trebuit să audă și să ia măsuri, la acea vreme, au preferat să întoarcă privirile în alte direcții.

Iată câteva titluri:

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.