
Senatul a respins marţi Ordonanţa de urgenţă prin care alocaţiile copiilor urmau să fie majorate etapizat.
Senatorii au acordat 87 de voturi „pentru” proiectul de respingere a ordonanţei de urgenţă, 29 de voturi „împotrivă” şi 12 abţineri. Votul a fost în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Respingerea OUG-ului privind majorarea alocațiilor va însemna rămânerea în vigoare a legii privind dublarea acestora, adoptată la finalul anului trecut de Parlament.
Tot marți dimineaţă, comisia pentru muncă a Senatului a adoptat raport de admitere pentru pe proiectul de lege care prevede respingerea acestei ordonanţei de urgenţă.
Potrivit raportului Comisiei de muncă, Ordonanţa vizează modificarea articolul 3 din legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în sensul majorării graduale a cuantumului alocaţiei de stat începând cu 1 august 2020 – o majorare cu 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut în legea 14/2020 şi cuantumul alocaţiei aflat în plată la data transmiterii proiectului, şi cu acelaşi procent pentru perioada 2021-2022 de două ori pe an, respectiv la 1 ianuarie şi la 1 iulie a fiecărui an, iar din 2023 se preconizează continuarea procesului de majorare a alocaţiei de stat cu rata medie a inflaţiei anuale.
Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Ordonanța de urgență care prevede creșterea cu 20%, începând cu 1 august, a alocațiilor copiilor a fost adoptată de guvern pe 29 iulie.
Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.