blog-logo

Cine și în ce condiții poate dona sânge pentru bolnavii de Covid-19. Noi reguli

Cine și în ce condiții poate dona sânge pentru bolnavii de Covid-19. Noi reguli

Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge total sau plasmă de la persoanele vindecate de Covid-19. Decizia vine după ce Ministerul Sănătății a fost criticat pentru slaba implicare în colectarea de plasmă convalescentă de la donatorii vindecați de Covid-19 în vederea tratării pacienților cu forme grave ale bolii.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, se arată într-un comunicat de presă.

Actul normativ conține modificări referitoare la selecția potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.

Alte articole:   Spitalul Municipal Săcele a deschis Laboratorul de Tomografie Computerizată

De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare.

Cerinţele pentru donatori

De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCT negative.

Astfel, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:

  • Semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  • Prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
  • Încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
  • Intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
Alte articole:   Junii Tineri ies astăzi, cu surla pe Coasta Prundului

Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă.

Mai mult, Ministerul Sănătății va contribui cu date în platfomă de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database.

Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.

Ordinul MS stabilește responsabilitățile privind transmiterea informațiilor în baza de date a UE.

Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei

Potrivit Ministerului Sănătăţii, recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția si utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Alte articole:   DN1, blocat azi-noapte din cauza unui transport agabaritic care a dărâmat un limitator de înălțime

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Potrivit aceleiaşi surse, documentul a fost elaborat în urma consultării specialiștilor din Comisia de anestezie şi terapie intensivă, Comisia de transfuzii și Institutul Național de Hematologie Transfuzională ”Prof. Dr. C. T. Nicolau”.

Până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19, conform datelor INHT.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate