Fonduri nerambursabile pentru tinerii fără job. Câte 25.000 de euro pentru o afacere

Fonduri nerambursabile pentru tinerii fără job. Câte 25.000 de euro pentru o afacere

Statul vrea să dea fonduri nerambursabile de câte 25.000 de euro unor tineri din Brașov și din alte 20 de județe, dar și din București, care nu mai merg la școală și nu au nici serviciu, ajutându-i astfel să devină patroni de firme.

Este vorba despre apelul de proiecte ’’Viitor pentru tinerii NEETs II’’, finanțat din fondurile europene prin Programul Operațional Capital Uman. Tinerii ’’NEETs’’  – Not in Education, Employment, or Training , pregătit de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), și se adresează tinerilor ’’NEETs’’, și anume tineri cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani care nu mai urmează nicio formă de învățământ și care nu au reușit nici să se angajeze.

Alte articole:   Percheziții, în această dimineață, la spărgătorii de locuințe din Brașov!

Potrivit propunerii oficiale de Ghid al solicitantului, aflat încă în pregătire la MFE, fonduri totale de 42 de milioane de eurovor fi puse la bătaie pentru proiecte europene de educare a tinerilor ’’NEETs’’.

Aceste proiecte vor conține o serie întreagă de activități educaționale și de ocupare a forței de muncă. Printre aceste activtăți, se va regăsi și o componentă restrânsă de educație antreprenorială, la finalul căreia tinerii selectați vor putea primi subvenții de până la 25.000 de euro fiecare, pentru a-și deschide și dezvolta mici afaceri.

Astfel, din cei 42 de milioane de euro alocați tuturor activităților, 16,8 milioane de euro vor merge la schema de minimisdin care se vor acorda subvențiile de maximum 25.000 de euro fiecare, pentru tinerii șomeri, viitori patroni. MFE estimeazăcă vor fi înființate astfel 672 de firme.

Alte articole:   Întreruperi programate de curent în mai multe localități din județul Brașov

Viitorii patroni nu vor avea acces direct la banii europeni, ci prin intermediul unor administratori de schemă de minimis, iar în mare parte întregul proces se va derula în proiectele mari și mici.

Pentru a putea beneficia de cei 25.000 de euro pentru a începe o afacere, tinerii ’’NEETs’’ trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

  • vârsta minimă – 18 ani, respectiv vârsta maximă – 29 de ani;
  • să fie înregistrați în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă
  • să fie tineri ’’NEETs’’ din categoria celor ușor ocupabili, mai exact să aibă o calificare profesională  și să aibă domiciliul sau reședinta în zonele vizate de proiect
  • să abă minim un angajat iar afacerea înfiinţată trebuie să funcţioneze minimum 12 luni pe perioada implementăii proiectului.
Alte articole:   Biblioteca Judeţeană “George Barițiu” şi-a desemnat cei mai fideli cititori

Judeţele eligibile la fondurile UE pentru tinerii NEET’S sunt: Braşov, Alba, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Bihor, Bistriţa- Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

Ghidul a fost lansat în dezbatere publică pe siteul ministerului și poate fi descărcat de AICI.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate