blog-logo

Schimbarea la Față a Domnului. Semnificații și superstiții de Obrejenie

Schimbarea la Față a Domnului. Semnificații și superstiții de Obrejenie

În fiecare an, pe data de 6 august, creștinii prăznuiesc Schimbarea la Față a Domnului, care are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

Pe Muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, au tresărit deodată la o privelişte nemaivăzută:chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada.

Imediat, însă, au avut parte de un alt lucru neobişnuit:în această lumină, doi bărbaţi stăteau de vorba cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Alte articole:   Liber la vaccinarea cu AstraZeneca! Doritorii se pot prezenta direct la centrele de vaccinare

Sărbătoarea Shimbării la Faţă a Domnului datează de la începutul sec. al IV-lea, când Sfânta Împărateasa Elena zideşte o biserică pe Muntele Tabor. Această sărbătoare începe să fie menţionată în documente din prima jumătate a secolului al V lea.

În Apus, sărbătoarea Schimbării la Fata s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulţumire pentru biruinţa creştinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456, potrivit crestinortodox.ro.

Schimbarea la Față a Domnului, semnificații

Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta.

În popor, această sărbătoare este privită şi ca începutul toamnei, zi socotită hotar pentru vară. De la această dată, vremea începe să se schimbe și să se răcească.

Alte articole:   Troleibuzele Solaris au parcurs în Braşov 1 milion de kilometri, în mai puțin de un an

Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia (PobrejeniA), denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea).

De această sărbătoare sunt legate multe tradiţii şi superstiţii.

De  Obrejenie tradiţia ne spune că oamenii trebuie să se împace unii cu alţii, dacă au fost certaţi.

Fetele nu trebuie să se spele pe cap de Obrejenie, fiindcă aşa cum iarba nu mai creşte în câmpuri, tot aşa nu le va mai creşte nici lor părul.

Femeile care spală rufe de Pobrejenie vor fi năpădite de păduchi şi ploşniţe, iar cele care poartă prunci, dacă ţin această zi, vor avea o naştere foarte uşoară.

Alte articole:   Prima tranșă de vaccin anti-COVID al Johnson & Johnson ajunge joi în România

Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească.

Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să se evite călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcească drumul spre casă.

În Ziua Schimbării la Faţă, oamenii care se roagă să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi.

De ziua Schimbării la Faţă este dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului, ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate