blog-logo

Începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului începe, anul acesta, cu o zi mai devreme, respectiv astăzi, 31 iulie. De regulă, postul începe la 1 august, însă conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea (cum se întâmplă anul acesta) se lasă sec cu o zi înainte.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cea mai importantă dintre sărbătorile Preasfintei Fecioare Maria.

Postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

Momentul adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul lămurește faptul că Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morții, iar Apostolii care erau în diferite țări au fost aduși pe nori la sicriul Maicii și au săvârșit rugăciuni și cântări până în momentul îngropării ei în satul Ghetsimani.

Alte articole:   Ziua Universității Transilvania Brașov, marcată printr-o serie de evenimente

Se crede că originea acestui post datează din secolul al V-lea, atunci când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. Inițial, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini.

Cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în timp ce la Ierusalim postul dura opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august, iar alții posteau în luna septembrie.

Această situație a făcut ca Biserica să ia atitudine asupra stabilității acestui post.

Astfel, în anul 1166, la Constantinopol a avut loc întrunirea unui sinod prezidat de Patriarhul locului respectiv, Luca Chrisoberg, unde s-a hotărât ca „postul să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începem sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului”.

Alte articole:   Activitate didactică suspendată la Gradinița cu program prelungit nr.1 din Brașov

În popor, acest post este cunoscut și sub numele de Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Este un post care îi pregătește, de fapt, pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate