blog-logo

Inovație curată, dezvoltare atentă. Kronospan menține standardul

Inovație curată, dezvoltare atentă. Kronospan menține standardul

În calitatea sa de lider mondial al producției de plăci pe bază de lemn, grupul Kronospan și-a consolidat în timp reputația de companie atentă cu mediul și cu resursele pe care le implică procesul de producție și distribuție al produselor sale. Prin rețeaua mondială de parteneri și distribuitori, grupul și-a asumat cu seriozitate o strategie globală de responsabilitate și inovație. 

Studiile efectuate în ultimele decenii la nivel internațional au tras atenția asupra faptului că valoarea emisiilor din materialele folosite în construcții, amenajări și mobilier trebuie urmărită și diminuată pentru a menține un nivel ridicat de sănătate al populației.

La Brașov și Sebeș, unde deține fabrici de producție OSB, respectiv PAL și MDF, Kronospan a efectuat studii legate de impactul procesului de producție asupra mediului, dar și asupra emisiilor finale ale produselor. Un aspect esențial luat în calcul este amprenta de CO2, analizată de institutul independent de cercetare InnoRenew CoE din Slovenia. În urma anlizelor efectuate, a reieșit că amprenta de carbon rezultată din procesul de producție OSB este negativă (adică nu este periculoasă pentru mediu).

Alte articole:   Un bărbat și-a găsit portofelul pierdut cu ajutorul jandarmilor

În cadrul studiului au fost luate în considerare atât aspecte legate de procesul de producție și materia primă folosită, cât și ingredientele chimice achizionate de la alți furnizori. Aparent inedit, amprenta de CO2 rezultată este sub zero, ceea ce se datorează faptului că, pe de o parte, materia primă este conformă din punct de vedere al emisiilor, iar, pe de altă parte, lemnul înmagazinează CO2, diminuând, astfel, emisiile libere. În 2018, lanțul de producție a emis echivalentul a 1 million de tone de CO2, însă cantitatea stocată în produse a fost de 1,8 million de tone CO2, ceea ce explică impactul redus.

OSB-ul produs la Brașov este certificat IOS-MAT-0003 și IOS-MAT-0181, răspunzând, astfel, celor mai drastice criterii de analiză a plăcilor pe bază de lemn existente astăzi la nivel european din punct de vedere al emisiilor de formaldehidă și compuși organici volatili (VOC). Pentru piața de construcții, mobilă și design interior, acesta este reperul unor produse respectuoase față de mediu și sigure pentru sănătatea utilizatorilor finali.

Alte articole:   Victorie la scor, în Liga Elitelor, pentru FC Braşov în derby-ul cu Juniorul

Proveniența lemnului este un alt aspect extrem de important de care Kronospan ține cont în mod permanent, atât din punct de vedere al legalității materiei prime, cât și a gradului de responsabilitate față de mediu al managementului pădurilor de proveniență. Astfel, 28,34% din materialul lemnos utilizat de fabrica de la Brașov este certificat FSC, obiectivul fiind ca acest procent să crească anual cu 10%.

În cadrul fabricii de la Brașov, instalațiile de producție și utiliajele folosite sunt permanent analizate și întreținute, astfel încât să nu înregistreze pierderi sau defecțiuni care să implice costuri ori resurse adiționale. De exemplu, 44% din motostivuitoarele din depozitele Kronospan sunt electrice, urmând ca numărul lor să se dubleze în următorii 3 ani.

Kronospan este unul dintre cei mai importanți agenți economici din Brașov. Compania a investit în total peste 240 milioane de euro în Brașov, dintre care 40 milioane de euro în echipamente de protecție a mediului. Fabrica produce plăci de OSB, atât pentru piața internă cât și pentru peste 40 de piețe de export.

Alte articole:   Poliția Română: Știi cum se circulă în sensul giratoriu?

OSB-ul pe care îl producem este un produs ecologic realizat din masă lemnoasă și adezivi pe bază de rășină, iar procesul său de producție generează emisii scăzute. Are un grad ridicat de izolare termică, fiind soluția ideală pentru clădiri pasive cu consum scăzut de energie, fiind totodată un produs reutilizabil și reciclabil. În cele două decenii de activitate în România, la Kronospan am investit constant în găsirea de soluții tehnice care să ne asigure funcționarea la cele mai înalte standarde de responsabilitate față de mediu, eficiență energetică și reciclare inteligentă a resurselor. Suntem conștienți de impactul pe care activitatea noastră îl aduce în comunități și deciși să continuăm să performăm din acest punct de vedere, prin respectarea tuturor modelelor de bune practici și prin găsirea de noi soluții care să devină, la rândul lor, exemple de atitudine responsabilă și conștientă”– a declarat Oana Bodea, director general Kronospan Trading.

(P)

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate