blog-logo

Brașovenii vor primi bani de la Ministerul Mediului ca să-și instaleze garduri electrice împotriva urșilor

Brașovenii vor primi bani de la Ministerul Mediului ca să-și instaleze garduri electrice împotriva urșilor

Locuitorii din 26 de județe, din zonele în care urșii obișnuiesc să intre în curțile oamenilor vor primi câte 2.000 de lei de la Ministerul Mediului pentru a instala garduri electrice în jurul gospodăriilor. Banii fac parte dintr-un program lansat de minister în dezbatere publică și care are ca obiectiv împiedicarea incidentelor tot mai dese provocate de urși.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat miercuri, în dezbatere publică un nou program, în premieră în România, denumit „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”.

Programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor, se arată într-un comunicat al ministerului Mediului, scrie Digi24.ro.

„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Prin acest program populația poate primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze.

Alte articole:   VIDEO Imagini cu cerbi în duel surprinse în pădurile din Brașov

Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Programul este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.

“Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a mai spus Costel Alexe.

Programul poate fi consultat AICI.

Alte articole:   România, locul doi la cei mai ieftini carburanți din Uniunea Europeană

Amintim că în județul Brașov, au fost instalate peste 60 de dispozitive care vor ține la depărtare animalele sălbatice prin emiterea unor semnale sonore și luminoase.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.