blog-logo

Gard virtual pe DN1. Urmează DN1A și DN13

Gard virtual pe DN1. Urmează DN1A și DN13

Începând de luni, 20.07.2020 traficul pe DN1 va fi mai sigur! La marginea drumului național, între Timișul de Jos și Timișul de Sus, în județul Brașov, au fost instalate peste 60 de dispozitive care vor ține la depărtare animalele sălbatice prin emiterea unor semnale sonore și luminoase.

Sistemul funcționează pe timp de noapte, atunci când s-au înregistrat cele mai multe accidente de acest gen. Proiectul este unul pilot, primul în România, și a fost implementat de Fundația Carpați și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din România. Astfel de aparate sunt folosite de mai mulți ani cu mare succes în țări precum Austria, Canada sau Australia.

Alte articole:   O scrisoare de dragoste pentru România și români oferită de scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown

Proiectul va continua prin montarea acestor sisteme și în alte zone din județul Brașov cum ar fi pe DN1A, în zona Babarunca sau DN13, în zona Pădurea Bogății.

Prin intermediul proiectului LIFE Safe – Crossing, pe DN1, între localitățile Timișu de Jos și Timișu de Sus, începând cu borna km 155, până la borna km 157 au fost instalate 62 de dispozitive cu o distanță de aproximativ 33 m între ele. Totalitatea dispozitivelor constituie un gard virtual care a fost montat pe o distanță de 2 km. Scopul acestuia este de a reduce riscul de coliziune dintre vehicule și fauna sălbatică, în special specia urs. Porțiunea de drum național vizată va fi monitorizată, pentru a se stabili eficiența gardului virtual instalat.

Alte articole:   Biciclist accidentat de un camion pe DN1

Proiectul este unul pilot, primul în România, care va reprezenta o bază importantă pentru următoarele proiecte care doresc să se implementeze. Este finanțat prin contribuția programului LIFE al Uniunii Europene și dispozitivele sunt distribuite de IPTE Traffic Solution Ltd., companie din Graz, Austria. Beneficiarii proiectului sunt: Fundația Carpați și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Dracea” din România, AGRISTUDIO S.R.L., Parcul Național Abruzzo, Lazio și Molise, Parcul Național Majella și Provincia Terni din Italia, Agencia de Medio Ambiente y Ague de Andalucía, Consejería de Medio Ambiente y Ordenación del Territorio of Junta de Andalucía și Minuartia din Spania, Societatea CALLISTO Wildlife and Conservation Nature, COSMOTE Mobile Telecommunications, Egnatia Odos SA și Regiunea Macedoniei de Vest din Grecia.

Alte articole:   Tânăr atacat de o viperă în Piatra Craiului. A avut mari șanse să scape cu viață
Distribuie dacă îți place!
  1. se intreaba cineva cat a sifonat scama asta numita fund.carpati bani europeni cu padurea de la prejmer?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate