blog-logo

Ziua Aviaţiei Române. IAR 824, construit la Brașov, expus pe Aleea Aviatorilor

Ziua Aviaţiei Române. IAR 824, construit la Brașov, expus pe Aleea Aviatorilor

Astăzi, aviatorii militari români sărbătoresc Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Sărbătorită la 20 iulie, zi în care este prăznuit Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene îl celebrează astfel pe ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului.

În acest context, aeronava IAR 824, construită la Brașov, este expusă acum pe Aleea Aviatorilor din Cartierul Coresi.

Primul prototip al aeronavei IAR 824 a efectuat primul zbor la data de 23 mai 1971.  Aeronava este construită integrală din metal, are tracțiune fixă ​​cu tricicluri și poate transporta șase persoane într-o cabină închisă, potrivit coresibrasov.ro.

Modeul IAR 824,  a fost expus la Salonul Aerian din Paris din 1973. Au fost construite zece exemplare, inclusiv prototipul, dintre care unele au fost echipate cu o tracțiune cu rotile de coadă pentru remorcarea cu plană.

Alte articole:   Expoziția “Culorile Orașului” prezintă Brașovul în GIF-uri

Cartier Coresi îți propune aducerea în prezent a vechilor clădiri industriale, precum și crearea de noi repere urbane, fiind primul proiect multifuncțional de o asemenea anvergură, care reunește funcțiuni comerciale, rezidențiale, birouri, divertisment, spații comunitare și spații publice.

“Intenția noastră este ca zona Tractorul să redevină un motiv de mândrie pentru brașoveni, un punct de atracție în regiune și un exemplu la nivel national. Motivația noastră este de a conserva imaginea a ceea ce a fost cândva o uzină cât un oraș. De aceea, Aleea Aviatorilor este un omagiu adus locului și oamenilor care au creat istoria platformei”, scriu reprezentanții Coresi.

Scurt istoric

Înființată în 1925 ca prima fabrică aeronautică românească, IAR Brașov – fosta platformă industrială a produs câteva dintre cele mai cunoscute avioane de luptă. 

Alte articole:   VIDEO Allen Coliban, primele declaraţii după învestire

În 1927  are loc inaugurarea primei fabrici de avioane şi motoare din România,  în Brașov.

La eveniment au luat parte primul ministru Ionel Brătianu, generalul francez Henri Berthelot, ministrul de război gen. Paul Angelescu, gen. Coandă, gen. Rudeanu, gen. Cantacuzino.

1946 este anul în care se decide ca Brașovul să devină un mare producător de tractoare, înființându-se astfel Uzina Tractorul Brașov.

Foto: coresibrasov.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.