blog-logo

Românii care vor să meargă în Ungaria trebuie să stea în carantină

Românii care vor să meargă în Ungaria trebuie să stea în carantină

Autorităţile ungare au anunţat noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul acestei ţări și au inclus România pe lista galbenă a țărilor de risc COVID-19.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe anunță (MAE) precizează că românii care vor să meargă în Ungaria vor fi testați la graniță și băgați în carantină dacă nu prezintă simptome, iar cei care au simptome nu vor fi lăsați să intre în țară. Măsura carantinării poate fi evitată dacă aceștia prezintă două teste COVID negative.

Condiţiile de intrare vizează clasificarea statelor de provenienţă a persoanelor care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii:

  • zona verde – fără restricţii
  • zona galbenă – cu restricţii
  • zona roşie – nu este permisă intrarea.

Pe lângă România, zona galbenă mai cuprinde în prezent: Bulgaria, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China și SUA.

Alte articole:   Incendiu la o casă în Timiș - Triaj

Astfel, persoanele care intră pe teritoriul Ungariei din statele incluse de autoritățile ungare în zona galbenă, zonă în care se află și România, sunt testate obligatoriu la punctul de trecere a frontierei. Cetățenilor care prezintă simptome nu li se permite intrarea în țară, iar cei care nu prezintă simptome intră obligatoriu în carantină, fie instituționalizată, fie la domiciliu (auto-izolare) în Ungaria (dacă există posibilitatea), fiind luați în evidențele autorităților sanitare ungare.

Persoanele faţă de care s-a dispus măsura carantinei la domiciliu (auto-izolare) pot solicita autorităților competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minimum 48 de ore. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile.

Alte articole:   Incidența în municipiul Brașov este de 3,51 la mia de locuitori. Situația în restul județului

Noile dispoziții nu se aplică: tranzitului de marfă, posesorilor de pașapoarte oficiale și persoanelor care pot dovedi că în ultimele șase luni au fost diagnosticate cu COVID-19.

Sunt exceptate de la măsura carantinei la domiciliu persoanele care prezintă la punctul de trecere a frontierei două teste moleculare cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuate în ultimele 5 zile înainte de intrarea în Ungaria, dar la o diferență de minimum 48 de ore. MAE reiterează că certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

MAE subliniază că cetățenilor români care sosesc din statele aflate în zona roşie nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul ungar.

La acest moment, statele incluse în zona roșie sunt: Albania, Bosnia Herțegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, dar și restul statelor din Asia, Africa și America Latină care nu sunt enumerate mai sus în zona galbenă.

Alte articole:   Se rezolvă problema banilor la buget. Guvernul PNL, USR-PLUS, UDMR a fixat un plan de amenzi!

Cu privire la tranzit autoritățile ungare au precizat că cetățenii străini care tranzitează Ungaria vor fi supuși unei examinări medicale și li se va permite accesul, în măsura în care persoanele nu prezintă simptome.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Cetățenii străini care intră în Ungaria în scopul tranzitării au la dispoziție maximum 24 de ore să iasă de pe teritoriul maghiar, altfel, vor intra în carantină.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://www.mae.ro/node/51934 , http://budapesta.mae.ro, http://szeged.mae.ro, http://gyula.mae.ro și http://www.mae.ro/.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.