blog-logo

Blazon al principelui Gabriel Bethlen, descoperit în Cetatea Făgărașului

Blazon al principelui Gabriel Bethlen, descoperit în Cetatea Făgărașului

Lucrările la canalizarea curții exterioare, care se desfășoară sub supraveghere arheologică (în cadrul proiectului de restaurare) au dus la o descoperire importantă pentru istoria cetății Făgăraș, și anume un blazon de piatră, ce a aparținut principelui Gabriel Bethlen (1613-1629).

Blazonul (dimensiuni 100 cmx70 cm) are, central, în scut două păsări de baltă străpunse de o săgeată, iar de o parte și alta doi lei ce susțin o coroană. Pe marginea acestui blazon, de jur împrejur un dragon, precizează administratorii cetății, pe pagina de Facebook.

În cetate se mai păstrează încă un blazon al principelui Bethlen din anul 1627, de mici dimensiuni, lucrat în stucatură, pe ușa de la loggia de la etajul I (dar într-o formă simplificată – doar cele două păsări de baltă străpunse de săgeată). Totodată, inventarele generale ale cetății (1632, 1637, 1656 și 1676) amintesc, în castel, încăperi cu blazonul principelui, situate la etajul al II-lea, dar care, la acest moment, nu se mai păstrează.

Am încercat să identificăm locul unde era sau trebuia pus acest blazonul de piatră descoperit recent. Inventarul cetății din 1632 (realizat la trei ani după moartea principelui) menționa că pe bastionul de sud-est (al Toboșarului) era depozitat blazonul de piatră al „răposatului nostru domn, în câteva bucăți pentru bastion”. Desigur, nu pentru cel pe care se găsea (deoarece a fost construit de Bathorești), ci, se pare, pentru cel de nord-est care are o inscripție cu numele provizorului cetății la acea dată – Rethi – și un an – 1625. Anul menționat nu înseamnă anul finalizării bastionului, ci nivelul la care s-a ajuns în acel an și este de presupus că, nefinalizându-se acest bastion, blazonul nu a mai fost pus.

Acest al treilea bastion, singurul fără urechi, este ultimul construit de Gabriel Bethlen și este de presupus că aici dorea principele să pună blazonul.

Alte articole:   Adrian Veștea va depune, miercuri, jurământul, la Aula Universității Transilvania

Amintim că, în 1623, principele întocmește un plan de modernizare a fortificațiilor exterioare ale cetății Făgăraș, în 36 de puncte, care prevedea, printre altele și construirea a 3 bastioane (unul dintre acestea – cel de sud-est fusesese construit de către familia Bathory).

Fără îndoială, cetatea nu și-a spus toată istoria și poate, ne va mai descoperi lucruri interesante.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.