blog-logo

Schimb dur de replici între Raed Arafat și Florin Orțan privind persoanele asimptomatice infectate cu COVID-19

Schimb dur de replici între Raed Arafat și Florin Orțan privind persoanele asimptomatice infectate cu COVID-19

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat și senatorul brașovean Florin Orțan au avut luni, un schimb de replici pe tema asimptomaticilor, în timpul dezbaterilor din Comisia Juridică pe Legea carantinei, informează Digi 24.

Șeful DSU, Raed Arafat a explicat cât de important este să existe instrumentul legislativ pentru ca persoanele depistate cu coronavirus, fie ele şi asimptomatice, să poată fi ţinute în izolare pentru ca virusul să nu fie transmis, citând un studiu făcut de Universitatea Yale.

„Pacientul asimptomatic este infectat cu COVID, nu are rost să ne jucăm cu cuvintele. Măsura care s-a luat în România a fost să nu se amestece asimptomatici care sunt potențiali contagioși. Studiul de Universitatea Yale din New York arată că peste 50% din infecțiile cu COVID sunt transmise de asimptomatici.

Să nu inducem populația în eroare că noi îi închidem în pușcărie pentru că ei sunt cu simptome ușoare fără să îi zicem că dacă mergeți acasă peste 2-3 zile puteți să fiți în stop cardiac.

Problema e complexă. Dacă se decide ca asimptomaticul să stea cu familia, este o decizie medicală. Familia este expusă”, a declarat, la dezbaterile din comisie, Raed Arafat.

În schimb, medicul Florin Ovidu Orțan susține că pacientul asimptomatic nu reprezintă un pericol „dacă stă cuminte acasă, cu masca pe botic”.

“Asimptomaticul e asimptomatic pentru că are doze mici virale, e asimptomatic pentru că nu tușește și nu strănută. Având doze mici virale el împrăștie cantități mici de virus. Dacă acest asimptomatic stă cuminte acasă cu mască pe botic și face duș în cadă și după ce face dezinfectează cu clor, consider că este o măsură mai mult decât suficientă”, a declarat Orțan.

Orțan spune că este de acord cu sancționarea asimptomaticilor care încalcă măsura izolării la domiciliu.

„Cât despre cel care nu respectă această generozitate de a nu traumatiza psihic un pacient, consider soluția din Spania, amenzi și chiar condamnări la închisoare și sunt perfect de acord cu acest lucru”, a mai declarat medicul Orțan, senator PSD.

Legea carantinei va fi dezbătută și astăzi de Comisia juridică din Senat.

Alte articole:   Sf. Dumitru, Izvorâtorul de mir - Tradiții și obiceiuri

Foto: Digi24.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.