Medierea în România este deficitară și acest lucru ne dăunează

Medierea în România este deficitară și acest lucru ne dăunează

Ediția din 2020 a tabloului de bord privind justiția în UE: Eficiența și accesibilitatea sistemelor de justiție din UE continuă să se îmbunătățească, însă în unele state membre percepția asupra independenței sistemului judiciar se înrăutățește.

Medierea este un lucru foarte important in statele membre, ea funcționează și in cauzele complexe degrevând instanțele dar in Romania este deficitară si acest lucru ne dăunează, UE speră ca acest lucru să se schimbe cat de repede in tara noastră !

Procesul de mediere în statele membre

Medierea se află în stadii de dezvoltare diferite în statele membre. Unele state membre au o legislație sau norme procedurale cuprinzătoare cu privire la mediere. În altele, organismele legislative au arătat prea puțin interes pentru reglementarea medierii. Cu toate acestea, există state membre care au o cultură solidă a medierii, care se bazează în principal pe autoreglementare.

Tot mai multe litigii sunt introduse în instanțe. Prin urmare, aceasta presupune nu numai perioade de așteptare mai lungi pentru soluționarea litigiilor, ci și o creștere a cheltuielilor juridice la niveluri la care de multe ori pot fi disproporționate față de valoarea litigiului.

În cele mai multe cazuri, medierea este mai rapidă, și prin urmare, mai ieftină decât procedurile judiciare obișnuite. Aceste lucru este în special relevant în țările în care sistemul judiciar înregistrează întârzieri importante, iar procedurile juridice durează în medie câțiva ani.

De aceea, în ciuda diversității la nivelul domeniilor și metodelor de mediere în Uniunea Europeană, se manifestă un interes crescut pentru acest mijloc de soluționare a litigiilor, ca alternativă la hotărârile judecătorești.

10 iulie, Comisia Europeană a publicat ediția din 2020 a tabloului de bord privind justiția în UE – o imagine de ansamblu comparativă a eficienței, a calității și a independenței sistemelor de justiție din toate statele membre ale UE.

Tabloul de bord din acest an arată o îmbunătățire continuă a eficienței sistemelor de justiție într-un număr mare de state membre. În același timp, potrivit rezultatelor unui sondaj Eurobarometru publicat astăzi, percepția asupra independenței sistemului judiciar în rândul cetățenilor din mai multe state membre a continuat să se înrăutățească.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Tabloul de bord privind justiția în UE este un instrument consacrat prin intermediul căruia analizăm tendințele pe care le înregistrează sistemele de justiție din Uniune. Este încurajator să constat că sistemele de justiție din multe state membre funcționează mai bine și că cetățenii europeni pot cere în mod eficace să li se facă dreptate. Ceea ce mă îngrijorează însă este faptul că, în unele țări, percepția asupra independenței este foarte scăzută, presiunea politică fiind unul dintre principalele motive.”

Comisarul pentru justiție și consumatori, Didier Reynders, a declarat: „Tabloul de bord privind justiția oferă informații valoroase cu privire la statul de drept în toate statele membre ale UE, iar rezultatele acestuia vor fi incluse în primul raport anual privind statul de drept pe care Comisia îl va publica anul acesta.

Alte articole:   Lista președinților și locțiitorilor la circumscripțiile electorale din Brașov

Începând cu ediția din 2020, se observă îmbunătățiri în ceea ce privește eficacitatea sistemelor de justiție în marea majoritate a statelor membre, ceea ce este o veste bună. Cu toate acestea, putem constata, de asemenea, că cetățenii nu au încredere deplină în sistemele juridice din țările lor, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm.”

Printre principalele constatări ale ediției din 2020 se numără:

Tendințe pozitive în ceea ce privește eficiența sistemelor de justiție: Din 2012 se pot observa evoluții pozitive în majoritatea statelor membre în cazul cărora s-au identificat provocări specifice în cadrul semestrului european. În aproape toate aceste state membre, durata procedurilor în primă instanță a scăzut sau cel puțin a rămas stabilă.

Aproape toate statele membre au raportat o rată ridicată de soluționare a cauzelor (peste 97 %), ceea ce înseamnă că instanțele sunt în general în măsură să țină pasul cu dosarele noi, realizând în același timp progrese în ceea ce privește întârzierile acumulate din anii precedenți. Tabloul de bord analizează, de asemenea, eficiența în domenii specifice ale legislației UE, selectate datorită relevanței acestora pentru piața unică și mediul de afaceri.

Printre acestea se numără legislația privind protecția consumatorilor, de exemplu, materie în care în șapte state membre procedurile au durat mai puțin de trei luni până la pronunțarea unei hotărâri, precum și spălarea de bani, infracțiune în cazul căreia durata procedurilor judiciare în primă instanță variază de la un an, în medie, în jumătate din statele membre, până la doi ani în mai multe state membre care se confruntă cu provocări în ceea ce privește urmărirea penală a acestei infracțiuni.

Alte articole:   Preşedintele Academiei Române: „Scenariul educației exclusiv online va fi catastrofal, iar școala astfel făcută nu va avea niciun folos”

Percepția asupra independenței sistemului judiciar a scăzut în comparație cu 2019: Potrivit rezultatelor unui nou sondaj Eurobarometru publicat astăzi, în două treimi din statele membre, percepția asupra independenței sistemului judiciar în rândul cetățenilor s-a îmbunătățit, începând din 2016.

Cu toate acestea, în comparație cu anul trecut, percepția publicului asupra independenței justiției s-a înrăutățit în aproximativ două cincimi din totalul statelor membre și în aproximativ jumătate dintre statele membre care se confruntă cu provocări specifice.

Amestecul sau presiunea din partea guvernului și a politicienilor a fost motivul cel mai frecvent invocat pentru lipsa de independență percepută a instanțelor și a judecătorilor, urmat de presiunea exercitată de interesele economice sau de alte interese specifice.

Îmbunătățirea accesibilității și a egalității de gen: Aproape toate statele membre oferă acces online la unele informații despre sistemul lor judiciar și majoritatea oferă informații persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz, precum și vorbitorilor nenativi. Statele membre încep să pună la dispoziție mecanisme de citire automată a hotărârilor, dar există diferențe între statele membre în ceea ce privește gradul de avansare al acestor proiecte. Hotărârile judecătorești în acest format sunt mai ușor de utilizat și mai accesibile publicului larg.

Aproape toate statele membre oferă cel puțin o serie de facilități pentru copii, de exemplu prin intermediul unor ședințe de judecată adaptate acestora. Însă în mai puțin de jumătate dintre statele membre există site-uri web adaptate copiilor, cu informații despre sistemul de justiție. În cele din urmă, deși femeile reprezintă în continuare mai puțin de 50 % din numărul de judecători în majoritatea instanțelor supreme ale statelor membre, începând din 2010, cifrele continuă să crească în majoritatea statelor membre.

Următoarele etape

După cum s-a anunțat în Orientările politice ale președintei von der Leyen, Comisia aprofundează monitorizarea situației statului de drept în toate statele membre prin intermediul unui nou mecanism european dedicat acestui domeniu. Concluziile ediției din 2020 a tabloului de bord privind justiția vor fi incluse în primul raport anual privind statul de drept, pe care Comisia îl va publica în cursul acestui an.

Alte articole:   07.08.2020 79 de cazuri noi de coronavirus, la Braşov. Numărul total al infectărilor a ajuns la 3547

Context

Lansat în 2013, tabloul de bord privind justiția în UE face parte din setul de instrumente de care dispune UE pentru asigurarea respectării statului de dreptCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, pe care Comisia îl utilizează pentru a monitoriza reformele în domeniul justiției întreprinse de statele membre. Tabloul evaluează independența, calitatea și eficiența sistemelor naționale de justiție. Acesta include, de asemenea, indicatori actualizați privind procedurile disciplinare împotriva judecătorilor și numirea membrilor Consiliilor Judiciare.

Pentru prima dată, tabloul de bord din acest an include și o imagine de ansamblu consolidată a măsurilor privind justiția în interesul copilului și informații privind taxele de timbru judiciar și celelalte cheltuieli de judecată.

Tabloul de bord nu promovează un anumit tip de sistem de justiție, tratând toate statele membre în mod egal. Întrucât tabloul de bord din 2020 acoperă perioada 2012-2019, acesta nu reflectă consecințele crizei generate de pandemia de COVID-19.

Informații suplimentare
https://ec.europa.eu/romania/news/20200710_tablou_bord_justitia_ue_ro

Tabloul de bord al justiției UE pentru 2020 arată o îmbunătățire continuă a eficacității sistemelor de justiție în marea majoritate a statelor membre. Cu toate acestea, rămân provocări care să asigure încrederea deplină a cetățenilor în domeniul sistemele juridice ale statelor membre în care se garantează statutul și poziția judecătorilor și, prin urmare, independența lor ar putea fi în pericol.

Tabloul de bord al justiției UE oferă informații obiective și comparabile privind independența, calitatea și eficiența sistemelor naționale de justiție și este utilizată ca referință în semestrul european și va să fie una dintre sursele din Raportul privind legea privind legea. După cum a fost anunțat în comunicare în continuare consolidarea statului de drept în Uniune – Un plan de acțiune, va fi tabloul de bord al justiției UE dezvoltate în continuare în domeniile relevante privind statul de drept.

  • Eugen Stefan Târnovan
  • Președinte CPMJ Brașov & Covasna
  • Jr.Alin Porca

Reprezentantii CPMJ de pe lângă Curtea de Apel Brașov

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate