blog-logo

Raed Arafat: E posibil să se impună noi restricţii în anumite zone. Brașovul, printre „punctele fierbinți”

Raed Arafat: E posibil să se impună noi restricţii în anumite zone. Brașovul, printre „punctele fierbinți”

După ce România a înregistrat în ultimele zile un record negativ în ceea ce privește numărul cazurilor noi de coronavirus, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a explicat că epidemia de coronavirus în România nu este sub control și că autoritățile iau în calcul aplicarea de noi restricții.

Secretarul de stat în MAI a explicat duminică seara, la Digi24, că totul depinde de cifre, dacă vor arăta o creștere. În orice caz, restricțiile vor viza anumite zone, nu întreaga țară.

Întrebat dacă ar fi posibil ca autoritățile să spună „stop la mare” sau la munte, pentru a limita răspândirea comunitară a coronaviruslui, el a spus că nu se pune problema interzicerii accesului pe litoral sau în stațiunile montane, pentru că „legislația nu mai permite acest lucru”, dar vor fi restricții în anumite zone.

„Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții. Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil. (…) N-am decât un singur lucru să spun: atenție, pentru că dacă situația se agravează și unele zone, în care creșterea este mult mai mare decât în altele, este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate”, confirmat la Digi24, șeful DSU.

Brașovul unul dintre „punctele fierbinți”

Alte articole:   Un medic propune celor care nu cred în existența COVID sau minimizează gravitatea infecției să-și asume și consecințele

El a reamintit că în prezent „avem un număr foarte mare de cazuri continuu” în cinci „puncte fierbinți” – București, Argeș, Prahova, Brașov, Dâmbovița, la care se adaugă Galați.

„Dacă continuă această creștere, dacă continuă situația așa, este posibil să se ia anumite măsuri, pe alocuri, pe anumite zone. Asta nu s-a discutat, dar normal că trebuie discutat și în cadrul Grupului tehnico-științific, și la toate nivelurile, ca să se vadă de fapt ce trebuie făcut pentru a opri răspândirea mai departe”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Întrebat ce ar însemna, în cifre absolute, pragul de la care s-ar putea pune aceste restricții, secretarul de stat din MAI a spus că „sunt diferite aspecte pe care le calculează colegii de la INSP. De exemplu, la INSP avem reguli pentru localitățile mai mici, cu 3 la mie răspândire comunitară, dar la localitățile mari sunt alte reguli pe care ei știu cum să le calculeze și cum să zică dacă riscul a ajuns la un nivel”, a explicat Raed Arafat.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.