blog-logo

Veste bună pentru proprietarii locuințelor și imobilelor cumpărate în baza Legii 112.

Veste bună pentru proprietarii locuințelor și imobilelor cumpărate în baza Legii 112.

Potrivit Legii nr. 87/2020, terenurile aferente construcțiilor,
terenurile aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și curțile și grădinile din jurul imobilelor care intra sub incidența Legii 112 se pot înscrie mai nou, la cerere, în proprietatea actualilor deținători.

Distribuie dacă îți place!

Printr-o recentă modificare legislativă, care aduce schimbări asupra  Legii fondului funciar nr. 18/1991, actualii proprietarii ai imobilelor naționalizate, cumpărate în baza Legii 112, pot solicita de la stat intabularea în mod gratuit a terenul aferent, inclusiv a curților și grădinilor din jurul construcțiilor.

Începând de  astăzi întră în vigoare noile prevederi ale Legii 87 din 25 iunie 2020, ocazie cu care se reglementează această situație rămasă nesoluționată încă din 1995, data apariției Legii 112.

Pentru a putea beneficia de înscrierea în proprietate a terenului, actualii posesori ai imobilelor naționalizate vor trebui să îndeplinească câteva condiții:

Art. 24 alin. (3) Terenurile aferente construcțiilor edificate de către fostele cooperative agricole de producție, de fostele asociații economice intercooperatiste, de fostele organizații și entități ale cooperației de consum, indiferent de denumirea acestora, precum și ale altor construcții aflate în proprietate privată se înscriu, la cerere, în proprietatea actualilor deținători, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

a) sunt deținători de construcții de la data dobândirii și până la data solicitării înscrierii dreptului de proprietate;

b) fac dovada că imobilul este înregistrat în registrul agricol și a plății impozitelor și taxelor aferente în conformitate cu prevederile legale;

c) pentru terenul aferent construcției nu a fost constituit sau reconstituit dreptul de proprietate.”

În varianta trimisă inițial la promulgare, noua Lege 87 făcea referire la termenul de „terenuri aferente locuinței”, însă în urma modificărilor ulterioare survenite ca urmare a retrimiterii spre examinare, pentru a fi mai explicită, a fost  introdus termenul de „terenuri aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și a curții și grădinii din jurul acestora.”

Această formă finală va crea cu siguranță și polemici, fiind deja în opinia unora o nedreptate la adresa foștilor proprietari ai imobilelor, adică cei deposedați în trecut și urmașii acestora. Acesția mai sperau că dacă nu li se restituia imobilul trecut între timp în proprietatea chiriașilor (mulți nefiind de acord cu despașubirea în bani), să poată să redobândească terenul.

Alte articole:   Patinatoarea Coronei, Mihaela Hogaş, este prima româncă din istorie care coboară sub 39 de secunde la o Cupă Mondială

Legea 87/2020  aduce un pic de lumină și soluție pentru problema multor proprietari, însă există multe litigii în instanță pentru astfel de imobile din toată țara și încă se poartă un război între foștii proprietari, foști sau actuali chiriași.

Un lucru e cert, cei care au dobândit locuințele în baza Legii 112 pot adresa de astăzi o cerere la primărie, pentru a dobândi și cota aferentă de teren, pentru imobilul respectiv.

Reprezentanții primăriilor anunță că se pregătesc să preia cererile de la oameni pentru respectivele suprafețe, iar suprafețele de teren în cauză se vor împărți conform cotelor aferente.

sursă foto: Protv

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate