blog-logo

Proiectul de lege privind carantina și izolarea, aprobat. 550 de pacienți Covid externați la cerere

Proiectul de lege privind carantina și izolarea, aprobat. 550 de pacienți Covid externați la cerere

Guvernul a adoptat legea privind carantina și izolarea, ca urmare a deciziei CCR, iar în acest context 550 de persoane infectate cu coronavirus, au fost externate la cerere.

Guvernul a adoptat legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, urmând ca aceasta să fie aprobată în Parlament.

Legea a fost emisă după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu Covid-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.

Astfel, termenii „carantină” și „izolare” au fost mai bine definiți prin lege.

Potrivit sefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, „carantina” este destinată persoanelor sănătoase, iar „izolarea”, celor infectate.

„Prim proiectul de lege am dorit să abordăm problema mai general, nu numai pentru Covid-19. Am încercat să fie cât mai clare acțiunile și termenii din legea respectivă. Carantina persoanelor are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată”, a spus Raed Arafat.

În același timp, termenul „izolare” reprezintă o măsură care constă în „separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personalul spitalului sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului este depășită”, a mai precizat șeful DSU.

Alte articole:   29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. Care a fost primul mesaj transmis online

Legea se va putea aplica și în cazul altor evenimente epidemiologice.

Astfel, Prefecturile, prin comitetele județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor prin ordin al comandantului acțiunii.

550 de pacienți infectați, externați la cerere

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că numărul pacienților care au fost externați la cerere, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României, a ajuns la 550.

„Vă pot spune că în ultimele 24 de ore s-au externat 550 de persoane. Cine a cerut, a fost externat. Fiecărui pacient care își face externarea trebuie să i se explice tratamentul, recomandările. Sunt din toată țara, fără o zonă anume”, a declarat, luni, la Digi 24, Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai spus că autoritățile fac o evaluare a numărului de cazuri în care s-a solicitat externarea sau a numărului de persoane care au părăsit voluntar izolarea sau carantinarea și speră ca în aproximativ o săptămână să existe procedură legală necesară pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem, ținând cont de reglementările Curții Constituționale.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.