Statul a rămas fără instrumentul legal în ceea ce privește obligativitatea carantinării și izolării

Statul a rămas fără instrumentul legal în ceea ce privește obligativitatea carantinării și izolării

Măsurile de carantină/izolare impuse de Guvernul României  – conform Ordinului Ministerului Sănătății – au fost suspendate, temporar, în urma deciziei de neconstituționalitate pronunțată de Curtea Constituțională a României în 26 iunie, scrie g4media.ro.

Deși inițial guvernanții au negat că vor ajunge în imposibilitatea de a aplica obligativitatea carantinării/izolării, acest lucru se întâmplă oficial, începând de vineri – reiese dintr-un document oficial ajuns în posesia G4Media.

Din informarea Nr.139305/03.07.2020, transmisă de către Ministerul de Interne către Centrele de Coordonare și Conducere a Intervenției Județene, reiese că s-au suspendat măsurile de izolare/carantinare pentru persoanele aflalte în situație de urgență de sănătate publică, determinată de infecția cu Covid-19.

Decizia de suspendare rămâne valabilă până când Parlamentul și Guvernul se vor conforma deciziei Curții Constituționale, se precizează în documentul publicat de G4Media(vezi foto jos), fără alte explicații privind modul în care se va reglemnta această situație.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, vineri seară, că împreună cu Ministerul Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19, potrivit g4media.ro.

„Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup  de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate. Medicina este un domeniu în care poţi prevedea într-o anumită măsură – noi obişnuim să spunem că nu există boli, există bolnavi. Particularitatea fiecărui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac să ai o predictibilitate redusă. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potenţialul critic al acestei boli şi acţionezi în consecinţă. Ne-am asumat şi vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituţională”, a declarat Nelu Tătaru, pentru Digi 24.

Alte articole:   Începe o nouă campanie de dezinsecție și de tratamente împotriva căpușelor

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate