blog-logo

Când se vor redeschide restaurantele și ce reguli trebuie să respecte cei din industria HORECA

Când se vor redeschide restaurantele și ce reguli trebuie să respecte cei din industria HORECA

După patru luni de când restaurantele au fost închise din cauza pandemiei dec oronavirus, acestea ar putea primi clienţi de săptămâna viitoare.

Premierul Ludovic Orban a discutat cu mai multe asociații din domeniu și a declarat joi seară, la B1 TV, că în măsura în care se ajunge la o înţelegere legată de un set de reguli care să fie asumate şi de reprezentanţii HoReCa, Guvernul are disponibilitatea de a permite deschiderea restaurantelor.

Orban a mai precizat autorităţile statului nu pot controla întreaga situație și că au nevoie de sprijin şi din partea patronilor de terase sau de magazine pentru ca regulile să fie respectate şi pentru ca virusul să nu se răspândească.

„Patronii de terase trebuie să facă o informare a clienţilor cu privire la regulile care trebuie respectate, astfel încât clientul să ştie foarte clar în momentul în care vine aceste lucruri simple. (…) Autorităţile statului nu pot să fie prezente în fiecare terasă, în fiecare restaurant, în fiecare magazin, în fiecare mijloc de transport în comun. Există o prezenţă, se fac controale, se dau sancţiuni, se dau amenzi, s-au şi suspendat autorizaţii pentru anumite firme care nu au respectat regulile. Trebuie transportatorul, de exemplu, să aibă grijă, firmele, managementul companiilor sau cei care sunt implicaţi să fie alături de noi în respectarea regulilor. Nouă ne este foarte greu să controlăm tot şi nici nu e bine să controlezi tot într-o societate. Hai să fim cinstiţi, dacă îşi asumă cineva, înseamnă că vrea să controleze orice se întâmplă, în orice activitate, înseamnă că ne întoarcem cu 30 de ani în timp”, a menţionat premierul.

Daniel Mischie, președintele Hora, a declarat pentru stirileprotv.ro, că cel mai probabil restaurantele se vor redeschide săptămâna viitoare.

 “Cel mai probabil restaurantele se vor deschide săptămâna viitoare. Am discutat un set de norme de aplicare, urmeaza ca în weekend o comisie formată din autorități, ANSVSA și patronate să clarifice normele de aplicare. Creşterea numărului de persoane care pot participa la evenimernte, purtatul măştilor obligatoriu, numărul persoanelor care nu sunt membri ai aceleiasi familii şi în acelaşi timp se doreste şi o conduita a celor care sunt în această industrie, a declarat președintele Hora, potrivit stirileprotv.ro.

Printre regulile care trebuie respectate se numără și păstrarea distanţei de 2 metri între mese, angajaţii să poarte masca de protecţie, iar la mese să fie un număr redus de persoane.

Alte articole:   Brașovenii pot cumpăra și dona alimente pentru susținerea comunităților vulnerabile din județ

Reprezentanţii HORECA au cerut ca odată cu deschiderea restaurantelor să se să relaxeze şi măsurile pentru terase şi evenimente. De pildă, angajaţii să nu mai poarte mănuşi şi să aibă voie mai multe de 4 persoane la aceeaşi masă chiar dacă nu sunt din aceeaşi familie.

De asemenea, au cerut şi creşterea numărului de participanţi pentru evenimente de săptămâna viitoare, de la 20 la 50 în interior şi pt evenimentele de afară , respectiv nunţi ori concerte, de la 50 la 100, urmând ca la finalul acestei luni să fie şi o a doua creştere în acest sens, potrivit aceleiași surse.

Normele vor fi finalizate până săptămâna viitoare.

Alte articole:   Grecia renunță la carantina obligatorie. Noile condiții de călătorie a românilor în Grecia

Astăzi, premierul Orban va avea o întâlnire cu reprezentanţii tuturor instituţiilor cu atribuţii de control pentru a stabili o strategie, iar în zonele unde nu se respectă regulile va fi transmis un mesaj ferm – că orice nerespectare a legislaţiei este sancţionată.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate