blog-logo

În luna Mai 2020, România a înregistrat cel mai mic număr de decese, din ultimii șapte ani

În luna Mai 2020, România a înregistrat cel mai mic număr de decese, din ultimii șapte ani

În ciuda pandemiei de coronavirus, România a înregistrat în mai 2020 cel mai mic număr de decese în această lună, din ultimii șapte ani. De exemplu, în mai 2019, s-au înregistrat cu peste o mie de decese în plus.

Rezultatele sunt cel puțin surprinzătoare, arată G4Media, în condițiile în care în mai toată Europa, aflată în plină pandemie, numărul deceselor, indiferent de cauză, a crescut.

Conform cifrelor furnizate pentru G4Media.ro de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, din Ministerul Afacerilor Interne, 20.383 de persoane au murit în luna mai 2020 în România.

Dintre acestea, 549 de decese au fost provocate de noul tip de corona virus. Din cauza pandemiei, numeroși pacienți care suferă de boli cronice nu au avut acces la tratamentul curent.

Alte articole:   Coronavirusul ar putea declanșa diabetul la persoanele sănătoase

Chiar dacă era de așteptat un număr mare de decese, în mai 2020, România a înregistrat cel mai mic număr de decese din toate lunile mai a ultimilor șapte ani.

E drept, restricțiile privitoare la libertatea de mișcare, au redus drastic numărul accidentelor rutiere sau de muncă. Dar acestea tot nu explică diferența de peste 1.000 de decese înregistrate față de mai 2019 când s-au înregistrat 21.439 de decese.

Scăderea numărului de morți în România, comparativ cu media lunilor mai din ultimii șapte ani, este analizată în contextul în care în multe state europene statisticile au crescut abrupt în plină criză coronavirus.

“Morții în exces”

Alte articole:   Primăria Brașov a lansat licitația pentru încă 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice

În plină pandemie de Covid-19, în multe state ale lumii numărul deceselor crește semnificativ față de aceeași perioadă a anilor trecuți și apare acea “mortalitate în exces”, adică acele decese care nu sunt atribuite coronavirus, dar care depășesc predicțiile bazate pe statisticile ultimilor ani.

O analiză “The Economist” arată că guvernele tind să raporteze mai puține decese survenite în urma infectării cu COVID-19, iar acest lucru se poate observa în statistici.

Jurnaliștii britanici arată că există, în multe cazuri, o “mortalitate în exces”, rezultat al unui calcul simplu: din datele colectate anul acesta, sunt scăzute persoanele decedate în urma infectării cu coronavirus și predicțiile care reies din decesele înregistrate în anii anteriori, potrivit G4Media.ro.

Alte articole:   Polițiștii au dat peste 300 de amenzi în valoare totală de 13.500 de lei

Astfel, mortalitatea ar fi trebuit să scadă în mod normal, ținând cont că, odată cu izolarea din pandemie, accidentele rutiere sau cele de muncă au scăzut, fiind unii dintre factorii care contribuiau la rata mortalității peste tot în lume. Însă, în cazul multor state precum Italia, Spania, Marea Britanie, Franța sau Olanda nu s-a întâmplat așa.

În schimb, în România nu a apărut fenomenul mortalității în exces nici în luna aprilie, nici în luna mai.

Foto: Statistica deceselor în luna mai în perioada 2014 – 2020 (Sursa: G4Media.ro conform datelor DEPABD)

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.