blog-logo

Scrisoarea cititorului: Moartea rămâne o afacere și în pandemie

Scrisoarea cititorului: Moartea rămâne o afacere și în pandemie

Acum circa 10 zile a murit în urma unui accident vascular cumnatul meu, Marius P., șofer profesionist,  aflat în cursă în Belgia. După ce au trecut câteva zile, trupul neînsuflețit a fost adus acasă la Brașov pentru a fi înmormântat.

Pentru că  sora mea si nepoții au fost plecați să îl mai vadă pentru ultimele zile, m-am ocupat eu de aranjamentele legate de înmormântare, alături de alți priteni.Pe data de 23 iunie 2020, săptămâna trecută, după ce am plătit o groază de bani pe locul de veci, formalități de înmormântare, alte și altele am ajuns și la casa rece și biserica cimitirului „Învierea” din Craiter, care ține de biserica Sf. Gheorghe din Brașov.

 De fapt sunt arondate alte 3 biserici ortodoxe. La cimitir, după ce am anunțat administratorul, locul de veci îl cumpărasem cu 2 zile în urmă, au urmat alte taxe si bani, cunoșteți toți, din păcate… Dar surpriză, sau nu, că am mai trecut prin asta, administratorul, un domn Viorel Ciubac – sau Ciubuc, nume predestinat, mi-a pus în vedere următoarele taxe.

Alte articole:   Peste 700 de mii de cereri unice de plată au fost depuse la APIA

Pentru casa rece suma de 150 lei, pt lumânări atâta, si aicea e important pentru Dezinfecție, 50 lei. I-am spus că nu știu de existența acestei taxe, am fost efectiv condiționat și dacă nu plătesc să mă duc „la Sicoe” la cimitir sau alt loc. Până la urmă, având în vedere și măsurile impuse de problema virusului covid, am zis că așa trebuie,dar să-mi pună pe chitanță…ei, aicea a zis că nu se poate că pune pe verso, adică, i-am zis, iei dumneata banii, la fel ca la lumânări, mari și mici, tot pe verso, știam că biserica nu plătește impozite ca noi muritorii…

Ei bine, l-am sesizat și pe părintele ce răspunde de problemele adimistrative ale orașului, mi-a dat dreptate că nu este în regulă.În afară de asta, am vrut să semnalez că acest domn administrator mereu când , din păcate am avut nenorocul să fiu cel care organizez plecarea celor dragi mie, a făcut figuri, umblă numai după ciubucăreală si are o atitudine de șef peste tot cimitirul. 

Alte articole:   Opt case tradiționale din Prejmer, reabilitate cu bani din PNRR 

Parcă ar fi al lui personal. În acest cimitir nu găsești o toaletă cum trebuie, este una la capătul cimitirului, insalubră, iar dacă știi cumva că este toaletă si în biserică si vrei acces pentru cei ce vin să ducă pe ultimul drum pe cineva drag și au nevoie, acel administrator comentează sau dă de înțeles că îți face o favoare.   

Prin prezenta descriere și plângere vreau să semnalez încă un caz de mică corupție, de înjosire și bătaie de joc a unui reprezentant al bisericii. Din păcate acum câțiva ani am mai făcut plângere la un preot al acelei biserici, dar nu s-a rezolvat nimica. Avusesem alte probleme cu același personaj parșiv.

Alte articole:   Surprize pentru copii, în 1 iunie, la Prejmer

Oare, după ce ești amărât în suflet că ți-a plecat cineva drag, este normal ca să se profite de aceasta. După ce plătești gropari, iarăși fără chitanțe…, preoți, taxe bisericești, pomeni și altele, ajungi  să te mai facă să tot dai bani și alte bunuri  un alt om care are doar gândul de a stoarce bani și alte bunuri pe seama sensibilității omului suferind, mi se pare crud și fără temei.   

Iar în loc de încă o concluzie, să știți că nu am primit spirt sau alt dezinfectant, noi am adus măști, dezinfectant și tot ce trebuie pentru a  respecta măsurile sanitare. Biserica rămâne a lui Dumnezeu, de cheltuielile de întreținere ocupându-se cu vârf și îndesat tot oamenii  simpli, mirenii cei plătitori de toate. Vrem măcar respect și Omenie.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.